Mierea - actiuni toxice si contraindicatii

Mierea este cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase alimente pe care ni le-a oferit natura. Cu toate acestea nu intotdeauna efectele sale sunt binefacatoare pentru toti si in orice cantitate ar fi consumata. Trebuie retinut inca de la inceput ca mierea, departe de a fi un leac universal, nu este deloc inofensiva.

Exista persoane care au parte de actiuni adverse daunatoare la orice tip de miere. O regula generala de baza, obligatorie, este sa nu se administreze nici un tratament fara a avea permisiunea medicului de familie. In cazul mierii este foarte important sa se efectueze analizele privind dozarea glucozei in sange, in urina si hiperglicemia provocata. Deigur, nu este vorba de luarea incidentala, ci de cea sustinuta in cantitati zilnice ca aliment sau ca medicament.

Contraindicatiile generale ale mierii sunt: diabetul zaharat si renal, hipertiroidia, obezitatea, hipercolesterolemia si desigur alergia la miere. De pilda, o persoana care sufera de diabet fara sa stie sau care este predispusa la o asemenea boala, consumand miere in mod regulat poate face dupa cateva luni un diabet zaharat incurabil cu urmari din cele mai grave. De la caz la caz, contraindicatiile speciale ce nu se incadreaza intr-un tipar standard, apar in functie de intoleranta, lipsa de raspuns sau raspunsul paradoxal al bolnavului la o anumita varietate de miere. 

Trebuie avut in vedere si faptul ca exista sortimente de miere toxica, otravitoare pentru oricine, produsa de albine de la plantele toxice. In Romania sortimentele cunoscute ca fiind daunatoare sunt: mierea de rododendron, mierea de matraguna, de maselarita etc. Efectul daunator nu poate fi anticipat de oricine, substantele toxice iesind la iveala doar in urma unor analize chimice de laborator. Mierea mai poate deveni daunatoare cand este contaminata cu radiatii ionizate, cu impuritati (in procesul de extractie) sau cu diferite substante nocive (in cazul celei falsificate).

 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu miere, ceai verde si vodca

    O bautura simpla, usor de pregatit si acasa, bauta rece alaturi de cei mai buni prieteni.

  • Smoothie cu unt de arahide si cafea

    O bautura cu gust intens de cafea aromata si unt de arahide cremos.

  • Punci cu gin si vin rosu

    O bautura buna pentru zilele reci si mai ales pentru o seara placuta alaturi de cei mai apropiati prieteni. Notele de citrice si mirodenii fac din fiecare pahar un veritabil deliciu. Se serveste fierbinte.

  • Smoothie cu mango si mar pentru un sistem imunitar puternic

    Plin de vitamine, gustos, racoritor si satios (poate inlocui o gustare), este o reteta pentru orice moment in care avem nevoie de un sistem imunitar mai puternic.

  • Cinci antibiotice naturale

    Mierea: recomandata datorita gustului ei si putand cu usurinta sa inlocuiasca zaharul intr-o lunga serie de retete (fiind si mult mai sanatoasa), mierea aurie are si un surprinzator efect dezinfectant, antibacterian si antifungic, intareste sistemul imunitar, previne si trateaza anemia si restabileste nivelul de energie al corpului.


Warning: fopen(cache/bdfe7b9b8cd542c8e82bf3517d18d390) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139