Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Mierea - actiuni toxice si contraindicatii

Mierea este cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase alimente pe care ni le-a oferit natura. Cu toate acestea nu intotdeauna efectele sale sunt binefacatoare pentru toti si in orice cantitate ar fi consumata. Trebuie retinut inca de la inceput ca mierea, departe de a fi un leac universal, nu este deloc inofensiva.

Exista persoane care au parte de actiuni adverse daunatoare la orice tip de miere. O regula generala de baza, obligatorie, este sa nu se administreze nici un tratament fara a avea permisiunea medicului de familie. In cazul mierii este foarte important sa se efectueze analizele privind dozarea glucozei in sange, in urina si hiperglicemia provocata. Deigur, nu este vorba de luarea incidentala, ci de cea sustinuta in cantitati zilnice ca aliment sau ca medicament.

Contraindicatiile generale ale mierii sunt: diabetul zaharat si renal, hipertiroidia, obezitatea, hipercolesterolemia si desigur alergia la miere. De pilda, o persoana care sufera de diabet fara sa stie sau care este predispusa la o asemenea boala, consumand miere in mod regulat poate face dupa cateva luni un diabet zaharat incurabil cu urmari din cele mai grave. De la caz la caz, contraindicatiile speciale ce nu se incadreaza intr-un tipar standard, apar in functie de intoleranta, lipsa de raspuns sau raspunsul paradoxal al bolnavului la o anumita varietate de miere. 

Trebuie avut in vedere si faptul ca exista sortimente de miere toxica, otravitoare pentru oricine, produsa de albine de la plantele toxice. In Romania sortimentele cunoscute ca fiind daunatoare sunt: mierea de rododendron, mierea de matraguna, de maselarita etc. Efectul daunator nu poate fi anticipat de oricine, substantele toxice iesind la iveala doar in urma unor analize chimice de laborator. Mierea mai poate deveni daunatoare cand este contaminata cu radiatii ionizate, cu impuritati (in procesul de extractie) sau cu diferite substante nocive (in cazul celei falsificate).

 

Sursa foto

Alte articole

Prajitura de post cu miere si nuca
O prajitura gustoasa, ideala pentru servit in momentele cand suntem vizitati de rude ori prieteni, este prajitura de post cu miere si nuca.
Mierea: proprietatile aurului lichid
Mierea apartine celor mai vechi alimente traditionale ale omenirii. Acest lucru nu se datoreaza doar gustului, ci si proprietatilor
Salata de sezon: nuci, pere si legume
Salatele special preparate pentru sezonul rece reprezinta alimentatia potrivita si sursa bogata in vitamine si minerale necesare oricarui organism. Cu cat mancam mai multe legume si fructe sanatoase
Actiunile terapeutice ale laptisorului de matca
Laptisorul de matca este o substanta organica foarte complexa de consistenta gelatinoasa asemanatoare ca forma cu laptele condensat, cu gust foarte acru si miros caracteristic.
Cherimoya si beneficiile sale
Annona cherimola sau Cherimoya este o specie a nativului Annona ce se gaseste in Vaile Andean-highland din Chile, Ecuador si Peru. Annona cherimola este un arbust de foioase vesnic verde ce ajunge si pana la 7 metri inaltime.