Mireasma sudului: levantica

La prima vedere levantica reprezinta un arbust care daca nu infloreste parca nu iese cu absolut nimic frumos in evidenta. De altfel, aceasta poate fi lesne confundata cu rozmarinul. Totusi la o a doua privire si daca atingem usor frunzele simtim mireasma dulce, aromata si suntem purtati cu gandul spre minunata provincie franceza.

Uleiul eteric din levantica reprezinta o importanta parte a industriei farmaceutice si a celei a parfumurilor. Denumirea initiala a acestei plante provine din limba latina, respectiv din verbul "lavare", care inseamna “a spala”. Romanii obisnuiau sa-si parfumeze apa in care se scaldau cu aroma de levantica.

Putin mai tarziu s-a descoperit efectul tamaduitor si linistitor pe care-l are aceasta planta cand este transformata in uleiuri eterice. Initial a fost folosita si cu scopul vindecarii ranilor deschise si infectate. Astazi este foarte cunoscut si de asemenea foarte indragit balsamul de buze cu extract de levantica. De asemenea, planta detine proprietati deosebite si drept urmare pe piata exista diverse crème pentru corp, uleiuri pentru masaj sau uleiuri aromatice.

Levantica iubeste insa clima mediteraneana

Spatiul din care provine este cel din regiunea Marii Mediterane, unde verile sunt foarte fierbinti, iar iernile extrem de blande. Prin urmare acestea reprezinta conditiile ideale de crestere si dezvoltare ale florilor.

"Adevaretele" flori, care au petale mai mari si mai bogate, sunt plantate cu precadere in regiunea Provence, insa levantica – hibrid se regaseste si in Italia sau chiar in Anglia.

Decoratiuni, bucatarie si cosmetica

Leventica adevarata poate fi regasita si in bucatarie. Frunzele gri – verzui confera preparatelor din peste si/sau cele din carne rosie un gust usor picant, in schimb ce frunzele uscate dau o aroma speciala salatelor.

Saculetii micuti din panza umpluti cu flori de levantica nu numai ca emana un miros placut in casa, dar tin si moliile departe de dulapurile noastre cu haine.

De asemenea levantica poate constitui si o delicata decoratiune. Spre exemplu din florile acesteia pot fi impletite coronite care se vor aseza pe masuta de cafea sau care pot fi agatate de usa de la intrare.


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Solutii naturale pentru un somn mai bun

    Ceaiul caldut de musetel, baut cu 30-60 de minute inainte de culcare, preferabil si cu putina miere, este unul dintre remediile traditionale in cazul tulburarilor de somn. Relaxeaza, calmeaza intregul organism si mai ales sistemul nervos, si daca v-ati plictisit de infuzie puteti folosi fie tinctura, fie capsule cu extract de musetel. Mai puteti bea inainte de culcare ceai de tei, de salvie sau de menta, cu sau fara indulcitor.

  • Trandafirul englezesc Benjamin Britten

    Un trandafir englezesc creat in 2001, acest Benjamin Britten se face usor remarcat datorita inflorescentelor mari, sferice, cu pana la 60 de petale, de un rosu deschis, cu o mireasma placuta, dominata de notele dulci, fructate.

  • Lavo, lavare, lavanda

    Folosita inca din Antichitate, cand au fost remarcate intaia oara proprietatile sale surprinzatoare, lavanda ramane si astazi una dintre cele mai populare plante, folosita ca atare sau sub forma de ulei esential in aromaterapie, medicina alternativa sau pur si simplu pentru mirosul deosebit de placut.

  • Vara profita de proprietatile florilor de levantica

    Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate. Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii.

  • Primavara vine cu branduse

    Brandusele sunt flori delicate care anunta venirea primaverii si care imprastie in jurul lor o mireasma imbietoare, dar si pofta de viata si buna dispozitie. Dupa perioada lunga si lunile geroase


Warning: fopen(cache/565b2a44b955de1b29939c8b1243a102) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139