Vara profita de proprietatile florilor de levantica


Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate.  Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii. Se recolteaza florile situate pe axul inflorescentei, dar pentru a fi intrebuintate in scop medicinal ele merg intotdeauna mai intai la uscat. Levantica are efec calmant asupra sistemului nervos central.

Datorita componentelor din uleiul volatil prezinta chiar o actiune antiseptica locala, usor antispastica.  Pe acest criteriu, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, levantica a fost folosita ca dezinfectant in spitale. Intern se foloseste in caz de migrene, cefalee, tulburari digestive, reumatism, stari de anxietate si multe alte afectiuni. Infuzia de planta uscata, preparata din 2 lingurite de planta la o cana de apa fiarta, are rol stimulator, de tonic fizic si psihic.

In zilele caniculare de vara, o baie generala aromatizata (50 g flori de levantica la 1 litru de apa clocotita) are actiune calmanta si revigoranta. Este recomandata in tratamentul agitatiei nervoase si in starile de insomnie.  De asemenea, daca te doare capul si nu doresti sa apelezi la pastile, incearca sa-ti freci tamplele cu putin ulei de levantica.

Levantica te mai poate ajuta, cu mirosul ei puternic, sa lupti impotriva insectelor. Pentru aceasta, amesteca cateva picaturi de ulei de levantica cu ulei de floarea soarelui apoi maseaza-ti pielea cu acest amestec.

Levantica se foloseste in aromoterapie, pe post decorativ, insa nu in ultimul rand are scopuri culinare.  Levantica poate fi ingredientul secret capabil de a schimba complet savoarea unei salate de fructe in toiul verii.

Sursa foto: terralavanda.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte surse naturale pentru un plus de energie

    Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.

  • Fuctele de padure, printre principalele super alimente

    Fructele de padure au capatat recunoastere internationala in special datorita anumitor marci de sucuri. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca nu exista modalitate mai simpla si sanatoasa de a profita de beneficiile lor decat consumandu-le ca atare.

  • Limonada - o bautura ce face verile mai suportabile

    Vara aduce de fiecare data in discutie modalitatile prin care putem evita senzatia neplacuta indusa de canicula. Una dintre solutiile cel mai frecvent invocate este consumul de limonada.

  • Ciorbe cu legume. Ciorba de mazare cu cartofi

    O ciorba bogata in legume este numai buna de savurat intr-o zi calduroasa si nu numai. Pentru a profita de gustul aromat al legumelor colorate, incercati sa preparati ciorba de mazare cu cartofi.

  • Magia regiunii Provence - legume la gratar

    Inspirata din mireasma de levantica, a rozmarinului si a cimbrului bucataria din regiunea franceza Provence imbina foarte bine gustul culinar si decoratiunile din legumele de vara.


Warning: fopen(cache/efda5df8327934e740f3811970c6ccdb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139