Vara profita de proprietatile florilor de levantica


Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate.  Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii. Se recolteaza florile situate pe axul inflorescentei, dar pentru a fi intrebuintate in scop medicinal ele merg intotdeauna mai intai la uscat. Levantica are efec calmant asupra sistemului nervos central.

Datorita componentelor din uleiul volatil prezinta chiar o actiune antiseptica locala, usor antispastica.  Pe acest criteriu, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, levantica a fost folosita ca dezinfectant in spitale. Intern se foloseste in caz de migrene, cefalee, tulburari digestive, reumatism, stari de anxietate si multe alte afectiuni. Infuzia de planta uscata, preparata din 2 lingurite de planta la o cana de apa fiarta, are rol stimulator, de tonic fizic si psihic.

In zilele caniculare de vara, o baie generala aromatizata (50 g flori de levantica la 1 litru de apa clocotita) are actiune calmanta si revigoranta. Este recomandata in tratamentul agitatiei nervoase si in starile de insomnie.  De asemenea, daca te doare capul si nu doresti sa apelezi la pastile, incearca sa-ti freci tamplele cu putin ulei de levantica.

Levantica te mai poate ajuta, cu mirosul ei puternic, sa lupti impotriva insectelor. Pentru aceasta, amesteca cateva picaturi de ulei de levantica cu ulei de floarea soarelui apoi maseaza-ti pielea cu acest amestec.

Levantica se foloseste in aromoterapie, pe post decorativ, insa nu in ultimul rand are scopuri culinare.  Levantica poate fi ingredientul secret capabil de a schimba complet savoarea unei salate de fructe in toiul verii.

Sursa foto: terralavanda.com 

I. C.

Articole asemănătoare