Nucsoara si efectele sale curative

 

 Nucsoara este un condiment exotic putin cunoscut si intrebuintat in Romania caruia i-au fost atribuite nenumarate efecte curative din cele mai vechi timpuri. Aceasta poate fi cumparata din comert, fie intreaga, fie sub forma de pulbere galben-maronie.

 

Chiar daca este inrudita cu scotisoara si deseori sunt utilizate simultan la prepararea bucatelor, se deosebeste de aceasta prin aroma, gust si proprietati.

 

In medicina chineza uleiul de nucsoara este folosit de foarte mult timp pentru tratarea durerilor de stomac, stimularea digestiei si pentru  reducerea durerilor de articulatii.

 

Studii moderne efectuate au confirmat cele enuntate mai sus si au completat cu alte cateva aspecte necunoscute pana de curand.

 

Consumul de nucsoara sub forma de pulbere sau sub forma de ulei stimuleaza sistemul cardio-vascular asigurand cresterea circulatiei sanguine a celor hipotensivi.

 

Uleiul de nucsoara are si proprietati antiinflamatorii si  poate trata durerile de articulatii si pe cele musculare daca este utilizat la masarea zonelor afectate.   

 

Nucsoara combate cu eficienta stresul si stimuleaza activitatea creierului si pe cea mentala. Mult inaintea noastra grecii si romanii foloseau in antichitate acest condiment ca tonic cerebral in ciuda faptului ca era foarte costisitor si greu de obtinut.

 

Astazi se cunoaste in plus ca este capabil sa trateze insomnia si unele afectiuni respiratorii precum astmul.

 

Medicina holistica sustine ca tonifica ficatul ajutand in procesul de detoxifiere a organismului si de asemenea ca faciliteaza eliminarea pietrelor la rinichi.

 

Beneficiile oferite de nucsoara nu se reduc doar la cele mentionate insa este foarte important sa cunoasteti ca va pasc si unele pericole daca o consumati in cantitati excesive.

 

Daca veti intrebuinta in alimentatie o cantitate mai mare  nu inseamna ca  efectele benefice vor fi pe masura, ci dimpotriva. Consumata in cantitati de peste 30g (echivalentul a cateva lingurite) pe zi, nucsoara devine toxica si extrem de daunatoare.

Articole asemănătoare

  • Bauturi traditionale din Slovenia

    Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Usturoiul si continutul bogat de germaniu si seleniu

    Beneficiile consumului de usturoi sunt atat de mari si miraculoase incat este intotdeauna nevoie sa nu uitam valorile sale curative si sa-l folosim cat mai des in alimentatie.

  • Mancare de telina cu masline

    Telina este cunoscuta pentru proprietatile sale curative si diuretice. Se poate utiliza si in curele de slabire, deoarece are proprietatea de a facilita procesul de eliminare a toxinelor din organism.

  • Mierea - actiuni toxice si contraindicatii

    Mierea este cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase alimente pe care ni le-a oferit natura. Cu toate acestea nu intotdeauna efectele sale sunt binefacatoare pentru toti si in orice cantitate ar fi consumata.