Obligeana, izvor de sanatate

Obligeana, dupa numele sau stiintific Acorus calamus L., este o specie erbacee utilizata in medicina naturista, originara din indepartata Indie, care iubeste apele statatoare si locurile mlastinoase.

Prin urmare, aria sa de raspandire se reduce pe teritoriul tarii noastre la zonele care intrunesc aceste conditii de mediu, gasindu-se mai cu seama in Delta Dunarii, Transilvania si nordul Moldovei.

Daca nu va este la indemana sa culegeti din natura o puteti achizitiona cu incredere de la orice farmacie. Una dintre calitatile de baza ale plantei de la care se folosesc doar radacinile, este armonizarea sanatatii mentale cu cea fizica.

Mirosul placut, aromat si gustul amar al radacinilor determina cresterea secretiilor glandelor care faciliteaza digestia si redau pofta de mancare chiar si in cele mai grave anorexii. De aceea, traditia populara dar si medicina moderna o recomanda in caz de gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, arsuri gastrice, indigestie ori digestie dificila.

De retinut este ca proprietatile curative ale plantei sunt cu atat mai active cu cat planta este mai proaspata, existand riscul ca dupa o vreme de neutilizare sa piarda o mare parte dintre ele. Este de evitat excesul pentru ca obligeana poate fi toxica administrata in cantitati mari.

Intr-o epoca a stresului orice remediu simplu directionat in acest sens este binevenit. Obligeana reduce sau chiar vindeca tulburarile produse de stres, precum anxietateainsomnia si astenia, avand calitati care in aparenta se exclud: calmant si tonic. Obligeana tamaduieste migrenele si durerile de cap care apar pe fond de nervozitate si chiar intoxicatii alimentare aflate in stare incipienta.

Tot in scopul de a stimula pofta de mancare se foloseste vinul de radacina de obligeana care se prepara astfel: 100g radacina maruntita se lasa sa macereze 8 zile la rece in 1000 ml vin rosu. Se strecoara si se adauga lichidului rezultat 100 g zahar, completat la volumul initial tot cu vin, si se bea de trei ori pe zi inainte de masa cate un paharel.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Cojile de ou: Remedii clasice pentru lipsa de calciu

    Valoarea nivelului de calciu din organism se afla, de regula, printr-o simpla analiza de sange. Totusi, exista situatii in care organismul trage un semnal de alarma inainte ca medicul sa atentioneze asupra problemelor de sanatate. Hipocalcemia ori lipsa de calciu, se manifesta prin

  • Uleiul de menta in probleme comune de sanatate

    Uleiul de menta este extras din Mentha piperita, o planta nativa in Europa intrebuintata din timpuri stravechi pentru tratarea bolilor.

  • Starea de sanatate se citeste in aspectul pielii

    Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sanatate a organismului. Cand este prea uscata, uleioasa ori cand prezinta inflamatii sub forma de acnee, ceva nu


Warning: fopen(cache/6b21d40deba3d45f8d55f8b986e23130) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139