Obtinerea soiurilor noi prin altoire

Activitatea constienta de obtinere a soiurilor prin selectie simpla a fost mai mereu impulsionata chiar de catre natura, prin aparitia intamplatoare de plante cu caracteristici noi.

Fructele delicioase ale marului Jonathan si multe altele insa, nu s-au putut obtine doar prin voia naturii sau a intamplarii. Perfectiunea multora dintre soiurile cunoscute de noi se datoreaza unui proces de transformare indelungat la care concura diferite forte.

Cei neinitiati in acest vast domeniu care este viata plantelor se pot intreba de ce sunt necesare atatea metode laborioase pentru inmultirea indivizilor apartinand diferitelor soiuri, cata vreme fructele au seminte sau samburi care pot sa se dezvolte in tinere plante. Experienta a aratat ca insusirile descendentilor obtinuti astfel difera foarte mult fata de cele ale pomului-mama. 

Lupta extrem de dura pentru supravietuire este unul dintre factorii care definesc ceea ce Darwin numea "selectie naturala". S-a dovedit ca de cele mai multe ori,  aceasta lege a naturii nu a condus la pastrarea soiurilor care ar fi fost cu adevarat valoroase pentru om, ci dimpotriva, a inlesnit pierderea lor.

Abia o data cu interventia omului in "domesticirea" plantelor a inceput selectarea soiurilor valoroase. In epoca moderna, specialistii urmaresc prin mijloace specifice sa obtina particularitati dorite, precum si imbunatatirea insusirilor plantelor de cultura in general. 

O altoire presupune cel putin doi parteneri: portaltoiul cu radacini dezvoltate si lastarul cu mai multi ani, care se imaplanteaza pe portaltoi undeva deasupra pamantului. In afara posibilitatii de innobilare prin altoire, portaltoiul ar ramane fara vreo valoare anume.

Prin innobilare, ansamblul altoi - portaltoi devine valoros. Aceasta combinatie este considerata reusita abia atunci cand se dovedeste a fi de durata si perfect functionala din punct de vedere psihologic iar pentru aceasta trebuie sa fie indeplinite anumite premise.

Sursa foto

 I. C.  

Articole asemănătoare

  • Gradina mea de flori in decembrie

    Dupa sosirea oficiala a iernii s-ar putea intelege ca, din cauza frigului si a conditiilor meteorologice tot mai nefavorabile, uneltele de gradinarit pot fi puse la adapost in asteptarea primaverii.

  • (P) Grădini care merită vizitate dacă câștigați la loto

    Ce ați face dacă ați câștiga la loto? De multe ori răspunsul la această întrebare este standard: aș călători în jurul lumii. De aici încolo, însă, visele diferă. Unii dintre participanții la tragerile loteriilor din patru zări știu exact care ar fi itinerariul dacă ar intra în posesia unei sume imense de bani.

  • Trandafirii anului 2009

    All America Rose Selections (AARS), o asociatie non profit a crescatorilor de trandafiri, are ca scop principal testarea, prezentarea si promovarea soiurilor noi si exceptionale de trandafir.

  • Gutui japonez - pata de culoare si buna dispozitie

    Iubeste locurile insorite, avand nevoie de lumina intensa cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a inflori. O dispunere a acestei tufe in zone umbroase, va diminua mult numarul si calitatea florilor.

  • Plantarea, inmultirea si ingrijirea trandafirilor

    Trandafirul, cunoscut din cele mai vechi timpuri, este astazi aproape nelipsit din gradinile noastre. Se cunosc peste 200 de specii si un numar impresionant de soiuri de trandafiri, in jur de 20.000. Cea mai raspandita specie salbatica...


Warning: fopen(cache/e70a9f1684596e873b57ccd6167cde9e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139