Odorizantii de camere si riscurile imbolnavirii

Mirosurile se gasesc pretutindeni: in produsele cosmetice, parfumuri, detergenti, etc. Putem observa din ce in ce mai mult ca incaperile sunt prevazute cu odorizanti care sa inlature mirosurile neplacute. Medicii si specialistii ne sfatuiesc sa evitam astfel de produse chimice, tocmai pentru a nu ne expune riscurilor imbolnavirii sau ale declansarii unor alergii.

Reclamele vor sa ne transmita si sa ne convinga de faptul ca parfumurile speciale pentru incaperi improspateaza aerul si cresc nivelul de confort. Din nefericire se intampla exact contrariul. Prin utilizarea odorizantilor aerul respirabil este incarcat cu chimicale care pot declansa diferite tipuri de alergii.

Aproximativ 3.000 de miresme sunt produse de catre industria de parfumuri, care sunt regasite in detergenti, in produsele cosmetice, dar care se regasesc si in odorizantii pentru incaperi. Doar 10% din acestea sunt analizate corespunzator. Odorizantii, care constau de regula dintr-un amestec al mai multor substante chimice patrund in corp prin plamani sau prin piele. Daca aceste parfumuri duc la simptomele imbolnavirii organismului uman sau cum se intampla acest lucru nu este inca dovedit din punct de vedere stiintific.

De necontestat este insa faptul ca aceste parfumuri sunt dupa nichel declansatorii cei mai des intalniti ai alergiilor. Persoanelor care sufera de aceasta boala li se recomanda unica solutie de a evita cat mai mult cu putinta aceste mirosuri.

Parfum in loc de aer

Medicii ne sfatuiesc ca atunci cand folosim uleiurile eterice, care sunt prevazute pentru lampile cu miresme imbietoare, in cazul lumanarilor sau a betigaselor parfumate, sa turnam cateva picaturi (6 - 10 picaturi) pentru o perioada de 3 - 4 ore. Lichidul nu are voie sa se evapore cu totul, deoarece uleiul ars contine substante cancerigene. Este bine sa existe zile de pauza, altfel urmarile miresmelor intense pe termen lung sunt durerile de cap.

Cea mai buna metoda de a alunga mirosurile neplacute din incapere este aerisirea si curatarea regulata a acesteia. Astfel poate fi evitata si formarea mucegaiului.

Foto: bettdirect.de

Articole asemănătoare