Osul-iepurelui in terapiile naturiste

O planta erbacee pe care o intalnim adesea pe pasuni, fanete sau pe terenurile nisipoase de la marginea apelor, osul-iepurelui (Ononis spinosa) este relativ usor de recunoscut datorita florilor sale de un mov pal spre roz. Insa poate ca nu toti cei care sunt atrasi de frumusetea ei stiu ca aceasta este si o planta medicinala folosita in tratarea naturista a diferitelor afectiuni renale, recomandata de cunoscatori pentru rolul sau diuretic si detoxifiant. Veti gasi ceaiuri cu osul-iepurelui in magazinele naturiste - daca nu vreti sa culegeti si sa uscati planta pentru a-l prepara acasa - si se recomanda ca in perioada curei sa consumati cate doua cani pe zi, simplu sau indulcit cu putina miere. 
 
- decoctul din radacina de osul-iepurelui (o lingurita la o cana de apa) are efect diuretic, este recomandat in cazul crizelor renale si infectiilor, are efect antiseptic si ajuta la detoxifierea organismului
- consumat ca o cura periodica decoctul de osul-iepurelui poate fi folosit si in tratarea alergiilor de sezon
- tot radacina acestei plante medicinale poate fi folosita pentru eliminarea apei in exces si a toxinelor
- utilizati decoctul de osul-iepurelui ca adjuvant in linistirea durerilor reumatismale
- ceaiul fara miere vindeca mai repede ulceratiile bucale daca se clateste gura de doua-trei ori pe zi
- infuzia rece (macerati 250-300 g de planta intr-un litru de apa rece pentru 12-16 ore) se bea pentru a ajuta organismul sa elimine mai usor pietrele aparute la nivelul rinichilor
- este recomandat si celor care sufera de obezitate pentru ca elimina mai usor apa excedentara din tesuturi

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

 • Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala

  In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.

 • Castravetele amar in terapiile naturiste

  Utilizat de multa vreme in medicina traditionala chineza, castravetele amar (sub forma de ceai) este recomandat celor care sufera de diabet, fiind considerat de adeptii terapiilor naturiste un adjuvant util in mentinerea nivelului glucozei la un nivel normal.

 • Tratamente naturiste cu rachitan

  Cu actiune astringenta, cicatrizanta, antiseptica, se folosesc de la rachitan partile aeriene, recoltate in perioada de inflorire, din iunie pana in septembrie

 • Oregano si medicina naturista

  Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.

 • Lingurea in tratamentele naturiste

  O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.