Panselutele Black King

Descrisa de pasionati ca o adevarata "floare regala", Black King este o varietate de panselute cu adevarat iesita din comun datorita coloritului puternic, ideal un negru catifelat, dar adesea calitatea solului si lumina solara vor face ca petalele sa fie de un violet foarte inchis sau chiar de un visiniu cu pete intunecate. Poate ca nu veti obtine de fiecare data panselute cu petalele negre, in contrast interesant cu galbenul de polen din centru, dar efectul decorativ va fi de fiecare data remarcabil, fie ca este vorba de gradina, fie de un ghiveci. Jocul de nuante si combinatiile care pot sa apara in cazul panselutelor Black King, aspectul catifelat si delicat al petalelor, marimea inflorescentelor sunt tot atatea argumente pentru a alege aceasta varietate. 
 
Panselutele Black King depasesc 15 cm inaltime (pot ajunge la 20 cm), au nevoie de soare, multa lumina, un pamant fertil cu un nivel ridicat de substante nutritive, bine drenat, si in special in zilele calduroase trebuie sa le stropiti abundent (nu rezista prea mult fara umiditate relativ constanta). Se recomanda sa plantati semintele acestei flori cu aspect exotic in ghiveci sau direct in sol, din luna iunie pana in august, lasand 20 de cm distanta intre plante, si daca temperaturile vor fi bune ar trebui ca perioada de germinare sa se incheie in cel mult trei saptamani. 
 
Rezista bine odata ce s-au adaptat solului, inflorescentele sunt mari, culoarea cea mai des intalnit este un violet foarte inchis, aproape de negru, sunt elegante, delicate si transforma radical orice spatiu verde. Se potrivesc atat pentru gradini cat si pentru ghivece sau jardiniere, balcoane sau spatii verzi mai ample, precum parcurile.

Foto: amazon.co.uk

Articole asemănătoare

 • Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct

  Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.

 • Black Oxford, marul negru din Maine

  Un mar de dimensiuni medii, cu miez crocant, zemos si coaja de un rosu visiniu ce ajunge atunci cand fructul este bine copt la un violet inedit, acest Black Oxford este un soi originar din Maine (SUA), foarte popular ca gustare

 • Bujorii Black Beauty

  Cu flori mari si parfumate, de un visiniu inchis, aceasta varietate de bujor se adapteaza usor conditiilor din tara noastra, avand nevoie doar de un sol relativ fertil, cat mai mult soare (dar se dezvolta bine si intr-un spatiu din gradina unde sa fie in penumbra) si sa fie udat in mod regulat, fara a folosi cantitati mari de apa.

 • Trandafirii Black Cherry

  Varietate de trandafir floribunda cu boboci mari, de un rosu inchis, catifelat, cu parfum usor, Black Cherry este un soi bun pentru gradinarii incepatori cat si pentru cei cu experienta, cu o buna rezistenta naturala la boli si ger, relativ usor de plantat si intretinut, longeviv si de o rara frumusete.

 • Black Tulip - laleaua neagra

  O varietate splendida de lalele duble, cu petale inchise la culoare, Black Tulip este acel soi care poate fi considerat pe drept cuvant, dupa numele unui roman celebru, laleaua neagra.