Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct

Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais. Greu de gasit in magazine dar fiind cu siguranta o atractie pentru cei care isi doresc sa aiba in gradina un pom fructifer iesit din comun, acest Black Velvet nu are nevoie din fericire de ingrijiti deosebite, putand sa se adapteze relativ usor intr-un loc unde sa aiba mult soare si un sol fertil, cu drenare buna.

Puietii de cais Black Velvet se vor planta de la inceputul pana la sfarsitul primaverii sau toamna intr-un loc unde sa fie in bataia soarelui cat mai mare parte de zi, iar pamantul cel mai bun este unul fertil, bine curatat de buruieni si pietre, pe cat posibil amplasamentul fiind ferit de curentii reci de aer. La maturitate un cais din aceasta varietate poate sa atinga trei metri inaltime, coroana este rotunda, bogata, crengile sunt rezistente. Fructele se coc vara, din iulie pana in august, iar productia este foarte buna pentru fiecare exemplar. Sunt caise mari, grele, cu o coaja neteda de culoare violet inchis spre aramiu, mai curand amintind de prune decat de alte fructe, iar miezul in interior este suculent, dulce-acrisor, cu aroma intensa si un parfum fructat, foarte placut. Sunt bune fie ca gustare, fie pentru sucuri, dulceturi, diverse retete de desert, practic pot fi folosite la fel ca orice alt soi de caisa. Se trec repede, chiar daca suporta relativ bine transportul, asa ca se recomanda sa fie consumate cat mai proaspete, altfel isi pierd din savoare si gust.

Cu fructele sale cu aroma puternica, acest cais are si o buna rezistenta la perioadele geroase si la boli sau daunatori, asa ca norocosii care pot gasi puieti de Black Velvet isi vor surprinde cu siguranta musafirii cu fructe cu gust dulceag, intens, de care isi vor aminti cu placere.

Foto: pinterest.fr

 

Articole asemănătoare