Passiflora - o planta plina de istorie si simbolism

Se poate spune ca povestea incepe in 1609, in chilia racoroasa a lui Jacomo Bosio... 

...Carturarul este intrerupt din studiul sau de calugarul augustinian Emmanuel de Villegas, nascut in Mexic.

Tocmai ajuns in Roma, Villegas ii arata niste desene care reprezinta o floare de o frumusete extraordinara, dar la fel de ciudata, astfel ca lui Bosio nu ii vine sa creada ca poate exista in realitate.

Mai tarziu, dupa ce primeste mai multe desene si descrieri scrise de preotii din Noua Spanie (sudul Americii), precum si marturii din partea altor calugari care au vazut-o, Bosio se hotaraste sa prezinte intregii Europe passiflora - florea pasiunii.

   passiflora_desen_de_John_Lindley_1834
foto: corbis.com

Numele de ''floarea pasiunii'' - ''flos passionis'', vine de la preotii spanioli sositi in sudul Americii in secolul al XVII-lea, si se refera clar la patimile lui Christos. Pornind de la aceasta descriere facuta de preotii spanioli, passiflora a primit denumiri cu conotatie religioasa care insa s-au modificat in timp: a fost cunoscuta si ca ''espina de christo'' - ''coroana lui Christos'' in Spania sau ''Steaua Fecioarei Maria'' in Germania.

passiflora_tulpina_frunze_floare_fructe  passiflora_detaliu

Pentru Jacomo Bosio insa, floarea reprezenta mai mult misterul patimilor lui Christos pentru ca includea simboluri ale crucificarii. Ca urmare, din interpretarea lui, passiflora primeste si numele de ''la flor de las cinco llagas'' - ''floarea celor cinci rani''.

Contrar primei impresii, passiflora nu are 10 petale, ci numai 5, restul fiind sepale; toate 10 ii reprezinta pe discipolii fideli, mai putin Iuda si Petru. Intreaga corola purpurie, care are 72 de filamente, simbolizeaza coroana cu spini - se spune ca aceasta avea tot 72 de spini. Cele cinci stamine sunt cele cinci rani, iar cele trei stiluri ale pistilului reprezinta cele trei cuie. Frunzele au forma varfului de lance care L-a strapuns pe Iisus, iar pe spatele lor apar 30 de puncte intunecate, simbol al celor 30 de arginti primiti de Iuda pentru tradarea sa.

Autorii de mai tarziu au imbogatit legenda, spunand ca fructul passiflorei simbolizeaza Pamantul, iar carceii aduc aminte de biciul cu care a fost lovit Christos.

Aceste interpretari nu sunt universale insa, ci tin mai mult de cultura fiecarei tari. In Japonia, de exemplu, passiflora este cunoscuta ca ''planta ceas''.

14.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare