Piperul negru - condimentul cu proprietati medicale

Ce este mic, negru, se gaseste sub forma de boabe sau macinat si este folosit frecvent de gospodine? Daca primul lucru care v-a sosit in minte este piperul atunci ati ghicit. 

Boabele de piper sunt roadele unei plante din familia Piperaceae, originara din sudul Indiei, folosit deopotriva ca medicament si condiment din vremuri stravechi. Fiindca nu este o planta sezoniera, piperul este disponibil pe intreg parcursul anului lucru care a contribuit la popularitatea sa.

Una dintre cele mai banale intrebari ce pot fi puse se refera la relatia dintre piper si sanatatea organismului nostru. Este cu adevarat un condiment sanatos, iar daca da in ce conditii?  Pe  cat este de simpla intrebarea pe atat este de dificil raspunsul. Pana in prezent, prea putine studii au fost dedicate acestui subiect, iar cele realizate au ajuns unori la concluzii contradictorii.

Iata cateva dintre aspectele remarcate de traditia populara si verificate partial de oamenii de stiinta:

 Una dintre cele mai importante proprietati atribuite piperului negru vizeaza imbunatatirea proceselor digestive. De fapt, condimentul stimuleaza papilele gustative "instiintand" de asemenea stomacul sa secrete mai mult acid clorhidric pentru ca digestia sa se desfasoare normal. Alte consecinte benefice constau in faptul ca piperul reduce balonarea si previne dezvoltarea bacteriilor la nivelul tractului intestinal.

Piperul ajuta la tratarea Vitiligo, o afectiune care se manifesta prin pierderea pigmenului pe unele zone ale pielii care devin albe. Potrivit unui grup de cercetatori din Londra, substanta numita piperina ar putea stimula pielea sa produca pigmentul necesar. De altfel, unii medici recunosc ca tratamentul bazat pe piper este mult mai eficient decat indreptate catre aceeasi boala. 

Un antioxidant ca piperul negru poate preveni sau repara "daunele" pricinuite de radicalii liberi luptand pe aceasta cale cu cancerul, cu bolile cardiovasculare si disfunctionalitatile ficatului.

Un varf de cutit cu piper negru la fiecare masa imbunatateste gustul, digestia si nu in ultimul rand starea dumneavoastra generala de sanatate.  Este de preferat sa macinati in casa boabele de piper, nu sa cumparati din comert,  fiinca chiar si in aceste conditii aroma si prospetimea se pierd in circa 3 luni. Piperul nu este recomandat persoanelor cu ulcer din cauza ca provoaca iritatii la nivelul mucoaselor bolnave.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii oferite organismului de piperul negru

    Piperina, substanta activa din piperul negru, nu este folositoare doar pentru a stimula metabolismul dar si pentru a reduce efectele depresiei.

  • Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir

    Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.

  • Cinci remedii naturiste cu piper negru

    Unul dintre cele mai populare si indragite condimente din gastronomie, piperul negru a fost candva una dintre cele mai scumpe si dorite marfuri exotice, valorand cat greutatea sa in aur si fiind accesibil doar celor foarte bogati, care isi puteau permite un asemenea lux.

  • Cocktail fara alcool cu ananas si piper negru

    La prima vedere ar parea o combinatie racoritoare, cu gust exotic, intre dulceata sucul de ananas si aromele acid-acrisoare din lamaie. Dar nota personala este piperul negru, proaspat macinat, care ii completeaza perfect gustul final.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.