Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual

Citeste din "Totul despre gradina"

Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Piperul negru - condimentul cu proprietati medicale

Ce este mic, negru, se gaseste sub forma de boabe sau macinat si este folosit frecvent de gospodine? Daca primul lucru care v-a sosit in minte este piperul atunci ati ghicit. 

Boabele de piper sunt roadele unei plante din familia Piperaceae, originara din sudul Indiei, folosit deopotriva ca medicament si condiment din vremuri stravechi. Fiindca nu este o planta sezoniera, piperul este disponibil pe intreg parcursul anului lucru care a contribuit la popularitatea sa.

Una dintre cele mai banale intrebari ce pot fi puse se refera la relatia dintre piper si sanatatea organismului nostru. Este cu adevarat un condiment sanatos, iar daca da in ce conditii?  Pe  cat este de simpla intrebarea pe atat este de dificil raspunsul. Pana in prezent, prea putine studii au fost dedicate acestui subiect, iar cele realizate au ajuns unori la concluzii contradictorii.

Iata cateva dintre aspectele remarcate de traditia populara si verificate partial de oamenii de stiinta:

 Una dintre cele mai importante proprietati atribuite piperului negru vizeaza imbunatatirea proceselor digestive. De fapt, condimentul stimuleaza papilele gustative "instiintand" de asemenea stomacul sa secrete mai mult acid clorhidric pentru ca digestia sa se desfasoare normal. Alte consecinte benefice constau in faptul ca piperul reduce balonarea si previne dezvoltarea bacteriilor la nivelul tractului intestinal.

Piperul ajuta la tratarea Vitiligo, o afectiune care se manifesta prin pierderea pigmenului pe unele zone ale pielii care devin albe. Potrivit unui grup de cercetatori din Londra, substanta numita piperina ar putea stimula pielea sa produca pigmentul necesar. De altfel, unii medici recunosc ca tratamentul bazat pe piper este mult mai eficient decat indreptate catre aceeasi boala. 

Un antioxidant ca piperul negru poate preveni sau repara "daunele" pricinuite de radicalii liberi luptand pe aceasta cale cu cancerul, cu bolile cardiovasculare si disfunctionalitatile ficatului.

Un varf de cutit cu piper negru la fiecare masa imbunatateste gustul, digestia si nu in ultimul rand starea dumneavoastra generala de sanatate.  Este de preferat sa macinati in casa boabele de piper, nu sa cumparati din comert,  fiinca chiar si in aceste conditii aroma si prospetimea se pierd in circa 3 luni. Piperul nu este recomandat persoanelor cu ulcer din cauza ca provoaca iritatii la nivelul mucoaselor bolnave.

Sursa foto

Alte articole

Istoria condimentelor in gastronomia europeana
Nevoia permanenta de hrana, impreuna cu dorinta oamenilor de a explora noi taramuri ale gustului, au condus cu foarte mult timp in urma la conturarea artei gastronomice.
Retete pentru mic dejun. Omleta cu ceapa si cartofi
Un mic dejun consistent, pe care sa il pregatiti intr-o maniera simpla dimineata este omleta cu ceapa si cartofi.
Chimenul – condimentul cu proprietati curative
Chimenul se regaseste in sertarul cu condimente din orice bucatarie. Acesta este foarte sanatos si la indemana oricui
Piperul negru si piperul alb
Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase.
Beneficiile consumului de mustar
Mustarul este o planta apartinand familiei Brassicaceae cunoscuta pentru semintele sale din care se prepara condimentul cu acelasi nume. Exista trei tipuri principale ale plantei cunoscute cu preponderenta: mustarul negru, brun si alb.