Porumbul, o graminee cu proprietati terapeutice multiple

Aztecii considerau ca boabele de porumb provin de la astrul zilei, care, in bunatatea sa, a facut sa ploua cu boabe de porumb necesare nevoilor zilnice ale omului. Cu trecerea timpului, chiar daca porumbul s-a dovedit o planta ca oricare, nimeni nu a putut contesta latura divina a acestuia, sau mai exact, proprietatile curative. 

Intr-adevar, putine sunt gramineele care ofera atatea posibilitati terapeutice ca porumbul. "Medicamentele" se obtin atat din boabe cat si din matasea ori stiuletii plantei, fara boabe. Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati (85-90%), acizi monosaturati (mai ales oleic), polinesaturati - acid linoleic (circa 50%), saturati (10-12%), mai ales palmitic si stearic, precum si urme de acid arahidic si miriotic. Este bogat in vitaminele A, B, C si E, precum si in saruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) si fibre.

Datorita bogatiei in fibre, porumbul regleaza tranzitul intestinal. Boabele de porumb sunt cel mai usor de procurat, fiind folosite si ca aliment. Se recomanda malaiul necernut (nu cel grisat!), care pastreaza mare parte din calitati.

Pe scurt, consumul de porumb poate fi descris prin urmatoarele beneficii: hraneste organismul cu substante nutritive, este medicament universal, lupta cu imbatranirea organismului, ajuta la functionarea sistemului nervos, a muschilor si a inimii, ajuta la productia de globule rosii, nu permite depunerea grasimii, da energie, regleaza tranzitul intestinal si poate preveni retentia apei in organism.

Porumbul fiert mai contine din belsug un carotenoid numit beta-cryptoxanthin, care are proprietatea de a preveni aparitia cancerului la plamani. Consumul de porumb scade de asemenea acumularea toxinelor in organism, reduce viteza de imbatrinire si de imbolnavire a organelor.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir

    Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.

  • Cinci lucruri pe care (poate) nu le stiati despre bambus

    Bambusul este o planta cu adevarat miraculoasa: creste surprinzator de rapid, tulpinile sunt rezistente la socuri si presiune, dar in acelasi timp elastice, este comestibil, utilizat in medicina traditionala orientala, are puternice proprietati antibacteriene.

  • Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii

    Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

  • Salata simpla de ridichi negre cu maioneza

    Pentru a pregati o salata simpla si gustoasa, puteti opta pentru o reteta usoara de salata de ridichi negre cu maioneza. Cu multiple efecte benefice si proprietati terapeutice, ridichea neagra este bogata in vitamina C, calciu si altele.

  • Masca hidratanta de fata cu smochine si ulei de masline

    Odata cu sosirea zilelor reci, aspectul pielii noastre devine uscat si deshidratat. Pentru o mai buna hidratare a tenului dumneavoastra, va propunem sa incercati o masca cu smochine si ulei de masline.


Warning: fopen(cache/c0eb9ca918af7e809a335dfc09a7a762) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139