Povestea florilor de mac

Prima descriere a florii de mac a fost facuta de un invatat pe nume Dioscoride care a trait in primul secol dupa Hristos. In Grecia antica, floarea se regasea pe fetele monedelor fiind asociata cu bogatia si fertilitatea.

In capitala Imperiului Roman oamenii o incadrau printre plantele funerare desi proprietatile sale halucinogene incepeau sa atraga atentia asupra sa. Astfel se face ca in secolul al IV-lea, in Roma existau circa opt sute de locuri in care se vindea opiu, la un pret modic, fixat de imparat.

Exista numeroase varietati de mac, diferentiate in special prin efectul semintelor din centrul florii. Macul european este inofensiv, dovada ca obisnuim sa consumam covrigi sau prajituri cu mac. Varietatea asiatica, in schimb, este halucinogena fiind cea remarcata in secolul al XIII-lea de Marco Polo pe campurile din nordul Afganistanului.   

In traditia medievala crestina, macul se crede a fi aparut din sangele unor sfinti martiri. O alta legenda marturiseste cum odata, in Sambata Mare, cand toate florile s-au hotarat sa privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-si in fire la strigatele de bucurie ale semenelor: "Hristos a inviat!" Atunci, macul s-a rusinat asa de tare incat a devenit din alb, asa cum era inainte, rosu aprins.

Macul simbolizeaza, in primul rand, frumusetea si gingasia persoanei care primeste floarea. Este floarea dragostei pasionale, asociata cu ardoarea si nerabdarea. In cazul unei relatii aflate la inceput, primirea unei flori de mac poate insemna dorinta de "a avansa".

In imprejurari nefericite, macul simbolizeaza regretul dar si speranta ca durerea va putea fi depasita. Crestinismul a ignorat toate calitatile ambigue ale plantei, considerand macul simbol al odihnei sufletelor celor adormiti intru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuti, in zilele de peste an in care sunt comemorati, se aduc flori de mac.

Sursa foto

I. C.  

Articole asemănătoare

 • Tratamente naturiste cu rascoage

  Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Turta dulce

  Ca orice delicatesa care a incitat imaginatia copiilor, turta dulce a generat traditii. In comunitatile sasesti circula o istorioara intitulata “Povestea Omuletului de turta dulce”, care a contribuit mult la popularizarea prajiturii printre tineri.

 • Magia florilor de Lisianthus

  Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la

 • Aranjamente florale de toamna

  Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.