Prevenirea bolii Alzheimer si a dementei cu ajutorul alimentatiei sanatoase


Cifrele sondajelor actuale cu privire la bolnavii de dementa sunt ingrijoratoare, cea mai cunoscuta forma fiind Alzheimer. Nu exista nicio protectie impotriva pierderea celulelor nervoase, insa un stil de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa reduc riscul aparitiei acestor boli.

Cum putem sa ne influentam prin alimentatie propria sanatate si sa impiedicam aparitia bolii Alzheimer si a dementei? Miscarea regulata si o alimentatie ponderata reprezinta factorii cei mai importanti pentru mentinerea sanatatii. Fructele si legumele ar trebui sa faca pate din meniul zilnic, insa si mancarea saraca in grasimi animale, colesterol sau acizi grasi nesaturati.

Medicii si cercetatorii ne indeamna ca alimentatia noastra sa contina aproximativ 60% carbohidrati sanatosi si maxim o treime grasimi. Pe langa acestea ar trebui sa se afle si un continut mic de proteine provenite din animale si vegetale. Consumul zilnic de legume, fructe, carbohidrati (produsele din faina integrala), peste si pui este decisiv pentru protejarea organismului de aceste boli necrutatoare si nu numai. Este indicat a se evita sau a se reduce  foarte mult carnea rosie, lactatele grase sau alcoolul. Este dovedit faptul ca in primul rand vitaminele C si D, B si provitamina A pot preveni aparitia dementei.

Exista numeroase studii care vorbesc despre efectul pozitiv al acizilor grasi Omega 3. Acestia sprijina regenerarea celulelor nervoase si previne sau amana distrugerea acestora la pacientii bolnavi de Alzheimer. Indicata este alimentatia cu peste foarte gras: somon, ton, hering, stridie, creveti, dar si cu produse soia.

Creierul nostru este activ pana la varste inaintate. Trebuie sa fie insa in mod regulat motivat si antrenat. Acest lucru trebuie sa inceapa din timp, nu trebuie sa asteptam pana ce apar primele simptome ale bolii. Multe exercitii ni le ofera viata de zi cu zi: socotirea, citirea unui ziar, a unei carti sau reviste, dezlegarea integramelor, dar si cantatul au un efect pozitiv asupra performantelor creierului.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Trifoiul cu patru foi, cel mai cunoscut simbol pentru noroc

    Trifoiul cu patru foi este unul dintre cele mai cunoscute simboluri aducatoare de noroc din lume. Povestea a inceput cu secole in urma la stramosii irlandezilor, si a patruns cu vremea in celelalte culturi din Europa.

  • Cura de detoxifiere a organismului cu ajutorul uleiului

    Organismul nostru este obisnuit cu substantele si germenii daunatori existenti in alimente si in mediul inconjurator

  • Decoratiuni din legume

    De fiecare data cand primim oaspeti la masa ne dorim ca totul sa fie cat mai bine pus la punct sau sa pregatim mici surprize cu ajutorul decoratiunilor pentru a-i surprinde pe acestia intr-un mod cat mai placut.

  • Amenajarea gradinii cu ajutorul pietrisului

    La sosirea primaverii este momentul sa ne gandim la aspectul gradinii noastre. In ceea ce priveste amenajarea, aceasta nu trebuie facuta doar cu ajutorul gazonului