Primii copaci de pe Pamant semanau cu palmierii

Primii copaci ai Terrei semanau cu palmierii, afirma o echipa de cercetatori din Chicago, dupa ce au analizat doua fosile intacte, vechi de 385 de milioane de ani.

Primii copaci de pe Pamant semanau cu palmierii 2
foto: www.morguefile.com

In incercarea de a explica modul in care au evoluat padurile si influenta pe care au avut-o ele asupra climei de pe Pamant, cercetatorii si-au indreptata eforturile asupra ''cioturilor'' descoperite in Gioboa, New York (Statele Unite ale Americii).

Mlastinile din Gilboa au fost desecate inca din 1870, dar fosilele au fost gasite mult mai tarziu. In 2004, Hernick si colegul sau Frank Mannolini au descoperit coroana intacta si o bucata de trunchi de copac; un an mai tarziu, ei au scos la iveala o bucata de 8,5 metri de trunchi, apartinand aceleiasi specii. Reconstituirea lor ne-a adus imaginea unui copac asemanator cu palmierul din zilele noastre, inalt de pana la 9 metri si care se inmultea prin spori.

''Am rezolvat in sfarsit o enigma veche'', a declarat, pentru revista Nature, Linda VanEller Hernick, paleontolog la New York State Museum. ''Pana acum, se credea ca cel mai vechi copac era Archaeopteris; acum stim insa ca acestuia i-au precedat alte specii''.

Padurile timpurii au aparut si s-au dezvoltat la scurt timp dupa primele vertebrate; ele au absorbit dioxidul de carbon si astfel au ajutat la racirea planetei.

20.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Află mai multe despre

Articole asemănătoare

 • Plantele au nevoie de vitamine sa creasca?

  Plantele au nevoie de hrana ca orice forma de viata de pe Pamant. Fotosinteza reprezinta procesul prin care ele sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite.

 • Maracuia sau fructul pasiunii

  Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

 • Delicii de Paste. Cotlet de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi

  Chiar daca nu va incanta atat de mult carnea de miel, puteti totusi sa gustati macar o mica portie din friptura apetisanta de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi.

 • Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume

  Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.

 • Mancarea gatita, mai saraca in nutrienti?

  Viata noastra ar fi practic de neconceput in lipsa alimentelor preparate. Acesta este unul dintre lucrurile de baza care ne deosebeste de oamenii primitivi si de celelalte specii de pe Pamant.