Produse apicole sanatoase. Fagurii de ceara

Fagurele de ceara in stup este un produs biologic foarte complex, ale carui celule pot sa fie goale sau pline. Daca sunt goale, contin inca urme de miere imatura sau de pastura imatura sau oua in diverse stadii de evolutie larvara. In fagurele invechit se pot gasi reziduuri din aceste produse, adica de miere, de pastura, de laptisor invechit etc etc. 

In conditii optime de recoltare aceste produse au un termen de valabilitate limitat la 6-12 luni de la data scoaterii lor din stup.

Pana in prezent fagurii nu au fost studiati sistematic. Compozitia lor poate fi considerata deosebit de bogata si cu un spectru foarte mult largit prin comasarea actiunilor atator componente adunate. Fagurii constituie o mixtura a tuturor produselor apicole: miere, polen, propolis, laptisor de matca si ceara.

Fagurii de calitatea I sunt alb-galbui, transparenti, uscati si curati adica fara resturi de miere, impuritatii, molii sau mucegaiuri. Cei de calitatea a II-a au  culoare brun-inchisa, sunt uscati, doar fundul celulelor il mai au transparent, dar in interiorul celulelor sunt curati.

Fagurii sunt adesea folositi in tratarea afectiunilor cronice ale cailor respiratorii (bronsite,  rinite, sinuzite), in anemii, astenii, lipsa poftei de mancare sau in cazul scaderii rezistentei la raceli. Pe langa contraindicatiile generale de substanta nepotrivita exista si contraindicatii speciale. Amintim in acest sens: diabetul zaharat, obezitatea, excesul de colesterol, de grasimi, de acid uric in sange si bolile alergice la produsele apicole.    

Fagurele cu miere sau pastura se administreaza pe cale bucala inaintea fiecarei mese din zi, in portiuni mici formate din 4 celule. Cand fagurele se cumpara zdrobit si amestecat cu miere se iau 1-3 lingurite pe zi iar cand se iau capacelele proaspete se inghite o doza cat cuprinde o lingurita. In mod obisnuit se face tratamentul in cura de cate o luna pana la trei luni primavara si toamna, daca medicul nu prescrie altfel. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Hoya, floarea de ceara

    Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan.

  • Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza

    Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.

  • Ciorba de fasole verde cu smantana

    Pentru astazi va recomandam sa incercati o ciorba buna, cu legume sanatoase: ciorba de fasole verde cu smantana.

  • Alimente bune din natura

    Cele mai bogate legume la capitolul valori nutritive, cartofii dulci, sunt pe lista alimentelor sanatoase recomandate de orice medic nutritionist.

  • Magia unei gradini de plante aromatice

    Gandindu-va sa abordati si un alt stil de gradinarit, unul care sa va faca sa priviti cu drag gradina si totodata sa folositi plantele pentru mancaruri si bauturi sanatoase, ideea de design capata noi valori.


Warning: fopen(cache/1407d7602140cf9402920545348109e9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139