Protectie naturala impotriva daunatorilor

 

 Puteti avea o gradina multifunctionala daca veti planta flori si ierburi in gradina cu legume. Astfel va veti bucura din plin de gradina dumneavoastra mica care va va oferi legume gustoase, dar si flori frumos mirositoare. Plantarea in combinatie a legumelor si florilor este un concept  mai vechi de biodiversitate intalnit in gradinarit cu rezultate foarte bune.

 

Nu exista nicio intredictie pentru plantatarea legumelor impreuna cu florile.  Ba mai mult, gradina dumneavoastra va beneficia de aceasta varietate. Stiati ca unele flori si ierburi aromatice ofera protectie naturala legumelor dumneavoastra? Acestea din urma vor fi protejate de insecte si astfel vor deveni mai productive.

 

Va enumeram cateva din beneficiile oferite de aceasta schema de plantare mixta. Dupa cum se stie legumele nu au intotdeauna flori foarte atragatoare care sa faca insectele doritoare sa le viziteze si polenizeze in acelasi timp. Deci un pic de ajutor in acest sens nu le strica. Asigurati-va ca albinele vor gasi usor plantele cu legume, plantand printre ele flori cu concentratie mare de nectar sau cel putin cu niste culori atragatoare de genul albastru, galben sau alb. Florea-soarelui, dar si nemtisorul sau pintenasul, carciumaresele, menta, planta cosmos si sangele voinicului sau latirus sunt optiuni perfecte pentru atragerea polenizatorilor.

 

Nu toate insectele sunt daunatoare pentru gradina de legume, de exemplu buburuzele sau gargaritele de gradina sunt perfecte pentru a mentine un echilibru in numarul si speciile de insecte care populeaza spatiul verde. Folositoare sunt si libelulele. Daca le oferiti plante ca patrunjelul, mararul, coriandru si flori din familia aster veti atrage insecte care sa va protejeze straturile de legume.

 

Daca doriti sa folositi plante care sa va apere culturile de daunatori puteti incerca cu levantica pentru a tine la distanta fluturii de varza, cu planta limba mielului veti distruge daunatorii rosiilor, muscata pletoasa e perfecta pentru a indeparta buburuzele japoneze, gandacii de Colorado care ataca cartofii sunt dezarmati de prezenta levanticii, iar salvia va poate salva de prezenta musculitelor de morcovi si insectelor de varza.

 

Puteti folosi de asemenea nicotina pentru a distruge insectele. Daca nici una din aceste solutii nu sunt viabile inseamna ca va trebui sa folositi ceva chimicale pentru a scapa de daunatori.

 

Combinatiile de legume si flori vor da un aspect original si salbatic gradinii dumneavoastra.

 

gradinamea.ro

 

 

Articole asemănătoare

 • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

  Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

 • Ce este Cherimoya?

  Celebrul scriitor Mark Twain afirma odinioara despre cherimoya ca este “cel mai delicios fruct cunoscut omului”. Cu toate acestea, pentru mare parte dintre romani, ramane o prezenta controversata si atipica in dieta.

 • Plante care inlesnesc frumusetea ochilor si vederea

  Ochii sunt printre cei mai buni indicatori ai starii de sanatate a organismului. Aspectul acestora mai graieste, insa, si despre propria lor sanatate, ce poate fi incurajata de o alimentatie potrivita.

 • Sucul si extractul de rodie. Ce alegem?

  Rodia este un fruct cu radacini stravechi, adus in Europa de catre cartaginezi, care se cultiva astazi pe scara larga atat la noi cat mai ales in zona Mediteranei.

 • Adaposturi tip tunel pentru culturile de toamna

  Tunelurile sunt adaposturi cu o larga raspandire, mai simple decat rasadnitele si solariile, care asigura toamna protectie culturilor impotriva frigului si mai ales a brumei.