Protejarea pielii impotriva razelor solare periculoase

Este foarte bine cunoscut faptul ca protectia anti – solara ne fereste de neplacerile cauzate de razele UV, care sunt responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii si nu numai. 

In anii trecuti factorul de protectie se concentra in special pe razele UVB, acele raze care ataca pielea la suprafata si care cauzeaza arsuri acute. Nu trebuie sa neglijam nici efectele negative ale razelor UVA, deci ale acelora care patrund inautru si afecteaza colagenul. Astfel pielea este lipsita de elaticitate, iar efectele imbatranirii premature vor fi evidente.

Pentru ca lotiunile de corp care protejeaza epiderma impotriva razelor de soare periculoase sa aiba efectul scontat, trebuie sa intelegem principiul fizic al luminii. Filtrele care se afla in componenta cremelor ofera protectie doar impotriva unui anumit spectru al razelor de lumina. Pentru a ca pielea noastra sa nu aiba de suferit si sa fie si mai bine protejata sunt combinate mai multe astfel de filtre.

Ne poate proteja un tricou de razele UV? Raspunsul la aceasta intrebare este relativ, deoarece spre exemplu un tricou inchis la culoare coincide cu factorul de protectie 15. Un tricou alb tine razele solare mai greu departe de pielea noastra. In plus, oricum trebuie sa ne dam cu crema pe fata, brate si picioare. Astfel este mai bine sa nu ne bazam pe un tricou ci pe un strat suplimentar de crema protectoare.

Pentru un efect garantat este indicat sa folosim crema inainte cu 20 minute de a ne expune la soare. Totodata trebuie sa avem grija de pielea noastra si dupa ce iesim din apa, chiar daca pe eticheta lotiunii scrie "rezistent la apa", In caz contrar efectele benefice ale acesteia sunt diminuate cu 50%.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare