Sa optam pentru miere sau zahar?

Viata noastra nu depinde numai de zestrea genetica ci si de factorii externi cu care intram in contact. Mierea si zaharul sunt doua alternative la care apelam adesea pentru a ne satisface nevoia fireasca de dulce.

Mierea nu este o substanta complexa unica si constanta, ci o denumire comuna pentru zeci de sotimente asemanatoare in forma, dar in fond diferite, inconstante, variabile atat dupa sursa din care a fost culeasa cat si dupa secretiile interne ale albinelor lucratoare de diferite rase si conditii fiziologice. Mierea este foarte instabila si influentabila in timp, ca orice produs organic, de catre factorii de alterabilitate.

Nu exista practic un singur fel de miere dintr-o singura specie florala, ci diverse sortimente poliflorale, din mai multe flori, in care predominanta in jur de 70% a uneia din specii ii da denumirea de monoflorala. Daca plantele respective au fost medicinale si mierea are suplimentare calitati medicinale. Astfel, mierea continua sa fie inca pline de taine. Pentru a obtine 100 g de miere sunt necesare un milion de flori si 15 000 de albine.

Mierea a constituit multe milenii un aliment de neinlocuit, preferat si astazi in locul zaharului. Posibilitatea obtinerii artificiale in cantitati industriale a zaharului din sfecla de zahar sau trestia de zahar a dus la organizarea unei noi industrii, care s-a dezvoltat la nivelul cerintelor omenirii.

Mierea fata de zahar este inevitabil mai scumpa, mai putina, nu poate fi produsa industrial in fabrici, fiind un adevarat unicat natural, de o calitate variabila si o compozitie complexa, instabila, alterabila prin fermentare, contaminari diverse sau temperatura, lumina, umiditate, invechire etc. si nu-si pastreaza proprietatile in astfel de conditii.

Oamenii au avut nevoie de un aliment dulce si li s-a oferit zaharul, mult mai ieftin si in cantitati mult mai mari decat mierea. Zaharul este astfel mai sigur, se poate pastra, se poate folosi in orice bucatarie, ca si in orice farmacie. De aceea, in viata de zi cu zi zaharul elimina mierea nesigura care este scumpa, greu de procurat, greu de pastrat, greu de incorporat in diverse preparate stabile.

Insusirile medicinale si alimentare ale mierii cu actiune complexa, slaba si variabila dupa origine si manevrare nu au rezistat in competitie cu noile medicamente chimice de sinteza, cu actiune rapida, precisa, constanta.  Totusi, mierea trebuie sa-si pastreze calitatile sale de unicat deoarece numai asa pot fi puse in valoare aducand in continuare omului modern o serie de beneficii.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cocktail fierbinte cu ceai negru si mirodenii

    O cana cu ceai negru, fierbinte, cu putina miere si (ca un secret delicios) mirodeniile preferate este o alegere excelenta in zilele mai reci. Dar in aceasta combinatie puteti sa puneti rom, whiskey sau brandy pentru un cocktail usor de pregatit acasa, si pentru un gust intens folositi ceai negru varsat si nu pliculete.

  • Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor

    Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Cinci motive pentru care este bine sa bei suc de morcovi

    Cu multa vitamina A, C si antioxidanti, sucul proaspat de morcovi (simplu, cu putina miere sau cu putin suc de portocale) este foarte bun pentru a intari sistemul imunitar, mai ales in apropierea anotimpului rece, cand apar si gripele de sezon.


Warning: fopen(cache/695ce2bcad48a93f6a55634849653540) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139