Sa optam pentru miere sau zahar?

Viata noastra nu depinde numai de zestrea genetica ci si de factorii externi cu care intram in contact. Mierea si zaharul sunt doua alternative la care apelam adesea pentru a ne satisface nevoia fireasca de dulce.

Mierea nu este o substanta complexa unica si constanta, ci o denumire comuna pentru zeci de sotimente asemanatoare in forma, dar in fond diferite, inconstante, variabile atat dupa sursa din care a fost culeasa cat si dupa secretiile interne ale albinelor lucratoare de diferite rase si conditii fiziologice. Mierea este foarte instabila si influentabila in timp, ca orice produs organic, de catre factorii de alterabilitate.

Nu exista practic un singur fel de miere dintr-o singura specie florala, ci diverse sortimente poliflorale, din mai multe flori, in care predominanta in jur de 70% a uneia din specii ii da denumirea de monoflorala. Daca plantele respective au fost medicinale si mierea are suplimentare calitati medicinale. Astfel, mierea continua sa fie inca pline de taine. Pentru a obtine 100 g de miere sunt necesare un milion de flori si 15 000 de albine.

Mierea a constituit multe milenii un aliment de neinlocuit, preferat si astazi in locul zaharului. Posibilitatea obtinerii artificiale in cantitati industriale a zaharului din sfecla de zahar sau trestia de zahar a dus la organizarea unei noi industrii, care s-a dezvoltat la nivelul cerintelor omenirii.

Mierea fata de zahar este inevitabil mai scumpa, mai putina, nu poate fi produsa industrial in fabrici, fiind un adevarat unicat natural, de o calitate variabila si o compozitie complexa, instabila, alterabila prin fermentare, contaminari diverse sau temperatura, lumina, umiditate, invechire etc. si nu-si pastreaza proprietatile in astfel de conditii.

Oamenii au avut nevoie de un aliment dulce si li s-a oferit zaharul, mult mai ieftin si in cantitati mult mai mari decat mierea. Zaharul este astfel mai sigur, se poate pastra, se poate folosi in orice bucatarie, ca si in orice farmacie. De aceea, in viata de zi cu zi zaharul elimina mierea nesigura care este scumpa, greu de procurat, greu de pastrat, greu de incorporat in diverse preparate stabile.

Insusirile medicinale si alimentare ale mierii cu actiune complexa, slaba si variabila dupa origine si manevrare nu au rezistat in competitie cu noile medicamente chimice de sinteza, cu actiune rapida, precisa, constanta.  Totusi, mierea trebuie sa-si pastreze calitatile sale de unicat deoarece numai asa pot fi puse in valoare aducand in continuare omului modern o serie de beneficii.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cinci citrice pentru un desert de vara

    Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte.

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Cinci motive pentru care este bine sa bei suc de morcovi

    Cu multa vitamina A, C si antioxidanti, sucul proaspat de morcovi (simplu, cu putina miere sau cu putin suc de portocale) este foarte bun pentru a intari sistemul imunitar, mai ales in apropierea anotimpului rece, cand apar si gripele de sezon.

  • Limonada cu piersici si suc de lamaie

    Piersicile sunt unul dintre fructele perfecte pentru zilele calde de vara, iar un pahar de limonada rece, cu putina miere sau zahar, racoreste si da un plus de energie in orice moment in care temperaturile de afara au depasit deja limita suportabila. Dar aceasta reteta le aduce impreuna pentru o bautura sanatoasa, dulce, surprinzatoare.

  • Remedii naturiste impotriva arsurilor gastrice

    Ceaiul de musetel este unul dintre cele mai simple remedii naturale folosite pentru a calma arsurile gastrice, avand un efect calmant asupra sistemului digestiv. Cald, cu putina miere sau in amestec cu menta sau ghimbir, acest ceai este recomandat in multiple afectiuni ca adjuvant sau solutie naturista, si va face ca arsurile la stomac sa fie mai usor de suportat sau chiar sa dispara.