Sa optam pentru miere sau zahar?

Viata noastra nu depinde numai de zestrea genetica ci si de factorii externi cu care intram in contact. Mierea si zaharul sunt doua alternative la care apelam adesea pentru a ne satisface nevoia fireasca de dulce.

Mierea nu este o substanta complexa unica si constanta, ci o denumire comuna pentru zeci de sotimente asemanatoare in forma, dar in fond diferite, inconstante, variabile atat dupa sursa din care a fost culeasa cat si dupa secretiile interne ale albinelor lucratoare de diferite rase si conditii fiziologice. Mierea este foarte instabila si influentabila in timp, ca orice produs organic, de catre factorii de alterabilitate.

Nu exista practic un singur fel de miere dintr-o singura specie florala, ci diverse sortimente poliflorale, din mai multe flori, in care predominanta in jur de 70% a uneia din specii ii da denumirea de monoflorala. Daca plantele respective au fost medicinale si mierea are suplimentare calitati medicinale. Astfel, mierea continua sa fie inca pline de taine. Pentru a obtine 100 g de miere sunt necesare un milion de flori si 15 000 de albine.

Mierea a constituit multe milenii un aliment de neinlocuit, preferat si astazi in locul zaharului. Posibilitatea obtinerii artificiale in cantitati industriale a zaharului din sfecla de zahar sau trestia de zahar a dus la organizarea unei noi industrii, care s-a dezvoltat la nivelul cerintelor omenirii.

Mierea fata de zahar este inevitabil mai scumpa, mai putina, nu poate fi produsa industrial in fabrici, fiind un adevarat unicat natural, de o calitate variabila si o compozitie complexa, instabila, alterabila prin fermentare, contaminari diverse sau temperatura, lumina, umiditate, invechire etc. si nu-si pastreaza proprietatile in astfel de conditii.

Oamenii au avut nevoie de un aliment dulce si li s-a oferit zaharul, mult mai ieftin si in cantitati mult mai mari decat mierea. Zaharul este astfel mai sigur, se poate pastra, se poate folosi in orice bucatarie, ca si in orice farmacie. De aceea, in viata de zi cu zi zaharul elimina mierea nesigura care este scumpa, greu de procurat, greu de pastrat, greu de incorporat in diverse preparate stabile.

Insusirile medicinale si alimentare ale mierii cu actiune complexa, slaba si variabila dupa origine si manevrare nu au rezistat in competitie cu noile medicamente chimice de sinteza, cu actiune rapida, precisa, constanta.  Totusi, mierea trebuie sa-si pastreze calitatile sale de unicat deoarece numai asa pot fi puse in valoare aducand in continuare omului modern o serie de beneficii.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Cinci remedii naturiste pentru lipsa de pofta de mancare

    Poate ca suntem doar foarte obositi, stresati, simtim nevoia unei schimbari in viata personala, evenimentele par sa se adune tot mai repede, ne-am obisnuit cu diete repetate de slabire, nu facem suficienta miscare.

  • Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate

    Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar

  • O metoda simpla si eficienta de a prepara limonada

    Cand doresti sa prepari o cantitate mare de limonada, pentru rudele sau prietenii care te viziteaza, a stoarce lamaile se poate dovedi o metoda ineficienta si neinspirata.

  • Bauturi cu fructe. Limonada de ananas

    O bautura cat se poate de racoritoare, pentru care este bine sa optam a o consuma in zilele calduroase este limonada de ananas. Aveti nevoie de cateva ingrediente: