Salata mielului, planta anti-stress

Salata mielului (Valerianella olitoria), denumita si fetica, este o planta apreciata indeosebi in Italia. Frunzele sale, bogate in acid folic si vitamina C, sunt folosite la prepararea salatelor si a supelor.

Planta este foarte putin pretentioasa fata de sol, crescand atat pe pamanturi nisipoase cat si cele grele, argiloase. Este o planta erbacee, anuala, care prefera climatul mai cald, mediteranean, de aceea este afectata de temperaturile scazute, in special de brumele cazute primavara tarziu.

 

Fetica se cultiva pe straturi inaltate pentru a preveni baltirea apei in zona coletului; terenul trebuie sa fie bine pregatit inainte de insamantare, sapat si greblat. Insamantarea se face primavara devreme, imediat ce trece pericolul brumelor. Pamantul este bine sa fie ingrasat, pentru a stimula dezvoltarea frunzelor. In mod normal, acestea ar trebui sa fie suficient de mari pentru recoltare la doua luni de la initierea culturii.

Anti-stress:
Fetica face parte din aceeasi familie cu odoleanul (Valeriana officinalis). Ambele plante contin foarte mult acid folic, o substanta care previne insomnia si alunga oboseala si iritabilitatea.

O salata gustoasa si tonica: fetica si grapefruit. Se curata si se taie un fruct de grapefruit in bucatele, impreuna cu o mana de frunze de fetica bine spalate. Se adauga suc de lamaie, sare si ulei de masline, dupa gust.

 

Supa anti-stress:
Avem nevoie de o farfurie de frunze de fetica, 2 cartofi, 50 g unt, o cana de smantana, sare si piper dupa gust. Intr-o cratita se topeste untul si se adauga frunzele de fetica tocate marunt. Se lasa sa se inmoaie putin si se adauga si cartofii taiati cubulete. Adaugati aproximativ un litru de apa si lasati sa scada timp de o jumatate de ora. Adaugati sare si piper dupa gust. Inainte sa se ia de pe foc, se adauga smantana si o mana de frunze de fetica intregi sau taiate pe jumatate si se acopera. Se serveste simpla sau cu paine neagra.

Dragos Serban



Supa de salata mielului, cu smantana
Supa de fetica


Fetica, Valerianella oleatoria
Fetica


Fetica inflorita
Fetica inflorita

Articole asemănătoare

  • Salata de toamna cu mere, nuci si branza

    O gustare cu mere bine coapte, salata verde, miez de nuca aromat si putin otet balsamic, plina de vitamine si mai ales de savoarea toamnei.

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Salata cu mandarine, ceapa rosie, branza de capra

    O reteta pentru o salata in care mandarinele, cu gustul dulce si aromat, intalnesc savoarea unei branze de capra de calitate, ceapa rosie taiata subtire si salata verde proaspata, racoritoare.

  • Salata verde cu portocale, castravete si susan

    V-ati plictisit de clasicele salate verzi, aceleasi retete pregatite din nou si din nou? De aceasta data baza va fi o salata verde proaspata, alaturi de felii de castravete si de portocala dulce, suculenta, si cu notele exotice ale susanului

  • Cinci alimente care te intineresc

    Ardeiul gras rosu este perfect in salate, copt, pus pe o sandvis sau ca o gustare intre mese, insa dincolo de gust ofera organismului antioxidanti (unul dintre cele mai bune alimente pentru un aspect mai tanar) care ne ajuta sa ne simtim mai bine, multa vitamina C, au proprietati anti-inflamatorii si ajuta tenul sa reziste mai bine la soare, poluare, toxinele din aer. Este de preferat sa il mancam crud, intr-o salata sau taiata in felii, ca gustare, decat gatit.