Seminte bune si rele

La venirea toamnei multi gradinari doresc sa planteze in gradina de la legume la flori, pentru a inviora peisajul. Este momentul ideal pentru a clasifica si sorta semintele stranse in timp. De asemenea daca cele pe care le aveti vi se par prea putine sau doriti ca anul viitor sa aveti o gradina mai bogata cu cateva specii noi, fie de flori sau legume, puteti sa va documentati si sa comandati semintele pe care le veti planta primavara.

Pentru un gradinar nu este neobisnuit sa gaseasca pachete nedatate cu seminte ale unor soiuri preferate de flori sau varietati de legume. Daca acestea au fost depozitate intr-un loc uscat si racoros, fiind totodata tratate corespunzator in cazul in care umezeala este o problema in spatiul de depozitare, exista multe sanse ca dupa un test de germinare sa descoperiti ca o mare parte din seminte sunt viabile si vor da roade dupa ce le veti planta.

Fara simplul test de germinare riscati sa obtineti in gradina multe spatii goale unde teoretic ar fi trebuit sa se dezvolte semintele plantate.

Pentru test aveti nevoie de servetele din hartie, apa, un recipient cu pulverizator, o punga de plastic, seminte si un loc cald.

Intindeti servetelele de hartie pe o suprafata impermeabila si udati-le cu apa calduta, folosind un recipient cu pulverizator. Aveti grija sa nu udati servetelele in exces. Zece seminte sunt suficiente pentru testul de germinare. Desigur, daca aveti mai multe, le puteti folosi.

Asezati semintele uniform pe servetelele umede, pastrand o distanta de aproximativ 5 centimetri pana la marginea acestora. Cu grija puteti apoi sa rulati servetelele pana cand acestea devin doar o fasie ingusta de hartie umeda pe care o veti introduce in punga de plastic care trebuie sigilata si marcata, in special daca in acelasi timp testati mai multe tipuri de seminte.

Punga cu seminte trebuie tinuta intr-un loc cald. De asemenea din cand in cand varificati punga, iar daca servetelele s-au uscat, puteti sa le udati, insa nu mult. Prima verificare ar trebui facuta dupa doua sau trei zile, iar apoi constant supravegheati in ce stadiu au ajuns semintele. Dintre acestea cele mai viabile vor germina in doua sau trei saptamani. Unele vor inmuguri chiar si mai devreme.

Testul este complet atunci cand majoritatea semintelor au germinat si si de la ultima inmugurire au trecut cateva zile.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Cinci citrice pentru un desert de vara

    Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte.

  • 10 alimente si bauturi pentru o imunitate mai buna

    Portocalele au multa vitamina C, sunt recomandate atat pentru a preveni cat si a ajuta la tratarea unor raceli si gripe, iar cei care le prefera ca desert au un sistem imunitar mai rezistent. Ca gustare sau sub forma de suc, eventual cu alte fructe sau cu putina miere, portocalele sunt pentru multi cele mai bune si sanatoase fructe.

  • Nucile Chandler

    Considerat unul dintre cele mai bune si mai productive soiuri de nuc din lume, acest soi este originar din California.

  • Zmeura Red Giant

    Un soi cu fructe mari, parfumate, cu gust intens si aromat, Red Giant este de departe una dintre cele mai bune si usor de cultivat varietati de zmeura pentru o gradina sau chiar si pentru o cultura intensiva.

  • Rododendronul Anouk

    Varietate de azalee perfecta pentru gradini cu suficient spatiu pentru tufele ei mari, viguroase, pline de flori de un roz intens si cu frunzis des de un verde lucios, Anouk este una dintre cele mai bune si accesibile optiuni daca vreti un plus de culoare si prospetime.


Warning: fopen(cache/584a534a8c42860e0e591c38195a422b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139