Sfaturi privind construirea unei sere

sera de flori

sera

sera ca anexa a casei

In cazul in care doriti sa construiti o sera trebuie sa tineti cont atat de locul in care o veti amplasa, de cladirile din jur, precum si de materialele de constructie pe care le veti folosi si respectiv scheletul serei.

Tipuri de sere
Scheletul poate fi din metal (cel mai adesea din aluminiu) sau din lemn. Trebuie tinut cont de faptul ca lemnul necesita o intretinere mai atenta datorita nivelului ridicat de umezeala ce lucreaza in timp asupra sa, necesitand printre alte activitati vopsiri periodice.

Materiale de acoperire
Sticla: este cea mai grea dar deseori cea mai buna, mai ales cand sunt folosite geamuri suprapuse.

Acrilul: este usor si aproape incasabil, dar deseori se ingalbeneste in timp.

Fibra de sticla: lasa mai greu lumina sa treaca, si nu se curata foarte usor.

Folie de plastic: are o viata scurta si trebuie inlocuita frecvent.

sera cu peteri de fibra de sticla

Pozitionarea in raport cu amplasarea casei
1. pe partea nordica a casei: poate fi ideala pentru ferigi si alte plante cu frunze decorative care au cerinte minime de lumina.
2. pe partea sudica a casei: poate fi folosita pentru unele plante cu flori, cu bulbi, cactusi, plante anuale, legume, plante aromatice si alte plante ce necesita multa lumina. Pe timpul verii, insa, temperatura din interior va creste foarte mult.
3. pe partea de est a casei: buna pentru unele plante cu flori, orhidee si bromelii si alte plante carora le plac conditiile normale de lumina.
4. pe partea de vest a casei: buna pentru cactusi si suculente si alte plante de climat cald (arid).

In afara de aceste aspecte, atunci cand va ganditi sa construiti o sera, trebuie sa va puneti niste intrebari/probleme, in functie de care sa porniti la drum.

Se va potrivi stilului dumneavoastra de casa? Se potriveste climatului zonei in care stati?
Ce tip de microclimat va crea pentru plante si pentru camera careia ii este atasata? Putem sa o punem intr-o zona in care sa nu afecteze alte activitati domestice curente de interior sau exterior? De exemplu, spatiul afectat pentru construirea ei sa permita activitatile de joaca de afara, sau accesul la vreo usa de exterior, sa nu existe posibilitatea de a fi lovita de diverse obiecte gen mingi, sau persoane gen copii.

Cat de usor va fi sa se faca accesul in interior pentru asigurarea intretinerii plantelor? Cat de usor o putem curata pe interior si exterior? Ce masuri de control a insectelor veti lua, atat pentru sanatatea si comfortul oamenilor cat si a plantelor? Care sunt nivelurile de iluminate pentru plantele din exterior si interior? Va fi un punct de intrare bun pentru musafirii neinvitati? Sunteti pregatit sa aveti grija de plante pentru o perioada lunga de timp? Unde se va scurge apa in cazul in care udati prea mult plantele din sera? In cazul in care materialul scheletului este izolat, culoarea acestuia se va asorta cu eventualele schimbari ale culorii casei de mai tarziu?

Care sunt reglementarile locale privind construirea serei? Trebuie sa obtineti si permisiunea altor institutii implicate: proprietar, asociatie de locatari, administrator?

Tineti minte ca fiecare caz este diferit, pentru ca raspunsurile pe care le dati intrebarilor de mai sus vor fi diferite. Speram insa ca aceste intrebari va vor ajuta in luarea unei decizii - daca este de bun augur sa construiti o sera sau nu.

Articole asemănătoare

  • Gradinile au farmec si toamna

    Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara.

  • Pentru legume sanatoase construiti-va propria sera

    Daca sunteti nemultumiti de calitatea legumelor din comert si doriti sa beneficiati de o dieta sanatoasa provenita din productia proprie aveti toate motivele sa puneti la cale construirea unei sere.

  • Cum sa aveti o gradina organica

    Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.

  • Gutui japonez - pata de culoare si buna dispozitie

    Iubeste locurile insorite, avand nevoie de lumina intensa cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a inflori. O dispunere a acestei tufe in zone umbroase, va diminua mult numarul si calitatea florilor.

  • Gradina Botanica - Gradina orasului meu

    Gradina Botanica - Gradina orasului meu este un proiect ce a inceput in 2006 in Gradina Botanica din Bucuresti ca un proiect de promovare a acesteia drept un spatiu social si educational, sustinut de Asociatia Team Work.


Warning: fopen(cache/f9c8b5c3ebf7131cff63c0730431fca0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139