Sfecla rosie

sfeclaSoiuri:
Turtita de Egipt - soi timpuriu, cu frunze alungite, verzi, cu nervuri rosiatice. Radacina este rotunda, turtita, de marime mijlocie, pulpa rosie, cu inele albicioase. Durata de vegetatie - 100 zile.

Lunga de Erfurt - soi tardiv, de caliatae superioara, bun pentru culturile de toamana. Partea comestibila de forma conica alungita, cu pulpa colorata roz-inchis, gust dulce.
Durata de vegetatie - 145 zile.

Cerintele plantei - cultivare. Samanta incolteste la 6 grade Celsius. Planta rasare dupa 14 zile, fiind sensibila la frig, la - 1 grad Celsius ingheata. Devine mai rezistenta la frig dupa aparitia primelor frunze, putand rezista si la grade Celsius. Temperatura optima este de 20 grade Celsius. In faza de incoltire si la formarea radacinii are cerinte mari de umiditate. In timp de seceta este nenoie sa fie udta. Soiurile cu radacina alungita cer mai multa apa decat cele cu radacina rotunda.

Sfecla este mai putin pretentioasa fata de sol. Merge bine in terenuri mijlocii, nisipo-argiloase si bogate in substante hranitoare. Cere ca iongrasamintele organice sa fie aplicate cu 1-2 ani inainte.
Pentru productia timpurie, sfecla se seamana in aprilie, iar pentru cea de toamna, la 15-20 iunie. Semantul se face in randuri distantate la 30 cm, la 3-4 cm pe rand, la 4 cm adancime. Cand apar primele frunze, se executa buchetatul (raritul pe rand), trecandu-se perpendicular pe directia randului, plantele ramanand pe rand grupate in buchete. Peste 10 zile raritul se face lasand distanta intre plante de 4-5 cm pe rand. Cand se ating frunzele, se aplica iar raritul, astfel ca distanta dintre plante a ramana 15 cm.

Se recolteaza pe masura necesitatilor de consum, incepand din vara si pana toamna tarziu.

Sfecla este originara din bazinul Mediteranei si din vestul Asiei. Este folosita in alimentatie de peste 2000 de ani si reprezinta un tonic pentru organism.

Contine carbohidrati, sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, cupru, vitamina A, C, B6 si este o sursa naturala de zahar. Fiind bogata in substante alcaline combate aciditatea. Sucul de sfecla este benefic in hepatite, in tulburari circulatorii, anemii.

Valoarea calorica este scazuta, 100 g sfecla - 43 calorii. 

Articole asemănătoare

 • Salate gustoase. Salata de sfecla rosie cu cartofi si ton

  Multe salate usoare si gustoase puteti prepara intr-un mod rapid pentru o masa delicioasa. Va invitam sa pregatiti salata de sfecla rosie cu cartofi si ton.

 • Salate gustoase. Salata de sfecla rosie cu branza de capra

  O salata simpla si gustoasa, pentru o masa usoara la birou sau acasa, poate fi salata de sfecla rosie cu branza de capra. Desi gustul sau este dulce, aceasta are putine calorii.

 • Salata de scrumbie cu sfecla rosie

  In ultima vreme, salatele avand ca ingredient principal pestele sunt tot mai cautate, intrucat carnea de peste se asimileaza cel mai bine dintre toate celelalte feluri de carne. Pentru a beneficia de consumul de peste, incercati salata de scrumbie cu sfecla rosie.

 • Salata de mandarine cu sfecla rosie

  O salata plina de savoare si cu un aspect deosebit merita incercata. Va propunem sa preparati salata de mandarine cu sfecla rosie. In plus, aceasta contine multe vitamine, insa putine calorii.

 • Salata de sfecla rosie cu hrean

  Salata de sfecla rosie cu hrean este o salata hranitoare si cu un gust deosebit. Sfecla rosie isi pastreaza proprietatile, indiferent de procesul prin care aceasta a fost gatita.