Simbolismul violetelor


Departe de a fi pretentioase sub raportul cerintelor, violetele fragile ce ne incanta primavara prin infatisarea si mirosul lor sunt flori care necesita doar o iluminare buna si o temperatura optima. In ciuda numelui lor, exista varietati de flori albastre, albe si chiar roz.

In primele veacuri ale crestinatatii, floarea era numita herba trinitatis adica "planta Sfintei Treimi" si din aceasta cauza avea renumele de talisman protector. Pana astazi ea este consacrata de catolici Vinerei Mari din Saptamana Patimilor simbolizand suferintele indurate de Iisus pe cruce.

Se spune ca intemeierea cetatii Atena se datoreaza, intr-o oarecare masura, acestei minunate flori. Eroul intemeietor, care isi conducea poporul catre un loc prielnic, a fost intampinat de nimfele apelor cu buchete de violete, ca semn de bun venit. Cel mai cunocut pentru pasiunea dezvoltata fata de aceasta floare a fost Napoleon, supranumit de conationali "Pere Violet". 

Violeta semnifica modestia si inocenta, ea este un simbol al iubirilor "de moda veche". In epoca interbelica, era floarea preferata pentru transmiterea unor mesaje felurite, astazi insa, multe din vechile ei semnificatii s-au pierdut. Cand ieseau la baluri sau la teatru, barbatii fara pereche purtau la butoniera doua violete iar fetele necasatorite douazeci de flori.

Tot violetele erau cele care aduceau norocul si fericirea cuplurilor care primeau in ziua nuntii asemenea buchete.  Ele reprezentau constanta sentimentelor si totodata florile traditionale ale nuntii de argint. Violeta inseamna fidelitate, sinceritate si incredere, astfel ca cine daruieste aceasta floare ofera o garantie a seriozitatii sale.

Violeta mai este o emblema a mortii. Este si floare funerara, mesajul sau fiind adresat mai mult celor care au pierdut o fiinta draga, ca semn al compatimirii.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Istoria violetelor africane

  Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

 • Simbolismul salciei in credinta crestina legata de Florii

  Salcia sau rachita este una dintre cele mai comune plante din emisfera nordica si se regaseste in traditia multor popoare. Din indepartatul tinut al Japoniei pana in peninsula Scandinava iar spre sud in zona Balcanilor, salcia a fost planta de leac a sufletului !

 • Simbolismul florilor de liliac

  Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.

 • Lacramioara - simbolismul

  Florile potrivite pentru a fi oferite in luna mai sunt lacramioarele. Chiar daca nu sunt pretioase ca tradafirii, sunt elegante si au un simbolism care le recomanda.

 • Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor

  Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele.