Sirvenos, berea cu mazare verde

La prima vedere este doar una dintre cele mai populare beri din Lituania, cu gust plin, usor dulceag, cremos, cu note de malt, cu siguranta pe gustul celor mai multi bautori ai acestei licori atat de indragite. Si daca nu stii povestea din spatele marcii - poti gasi aceasta bere in varianta filtrata sau si mai bine nefiltrata, cu gust mai intens - sunt mici sansele sa iti dai seama ca in afara ingredientelor traditionale in Sirvenos vei gasi si... mazare verde.

Banala si gustoasa mazare, o prezenta atat de obisnuita in retete incat nimeni nu o mai priveste ca o specialitate rafinata, este folosita pentru reteta acestei beri. Si nu de putina vreme ci de cateva secole, pentru ca primele retete atestate in partea de nord a tarii apar prin secolul al XVIII-lea, cand berii artizanale produse la fermele din zone i se adauga mai multa sau mai putina mazare verde, proaspata, gustoasa.

Astazi singura fabrica din Lituania ce mai produce Sirvenos dupa indicatiile clasice este Birzu Alus, si rezultatul este o bere aurie, in care gustul de mazare este imposibil de simtit (desi unii degustatori ar fi simtit note discrete). Potrivit cunoscatorilor din regiune mazare da consistenta gustului de bere, o face mai cremoasa, mai gustoasa si nu in ultimul rand ii confera un pic de personalitate suplimentara pe o piata plina de marci si specialitati. Si in definitiv daca tot ai ajuns aici - desi poti cumpara una sau mai multe sticle de Sirvenos si online - de ce sa nu te bucuri de o bere rece? Cu mazare verde.

Foto: untappd.com

Articole asemănătoare