Sistemul imunitar si alimentatia

 

Inchipuiti-va sistemul imunitar ca pe o armata alcatuita din milioane de soldati microscopici instruita sa lupte cu agentii daunatori sositi din exterior. Modul in care ne hranim aparatorii se reflecta in starea de sanatate si sensibilitatea fata de boli a fiecaruia dintre noi.

 

Nu reprezinta o noutate faptul ca produsele alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului in mod direct, prin efectele pe care acestea le au asupra organelor,  si in mod indirect prin efectele pe care le au asupra sistemului imunitar. 

 

Cu toate acestea, din cauza alimentatiei necorespunzatoare multi copii si adulti au un sistem imunitar care nu functioneaza la intreaga capacitate.

 

Specialistii cred ca prima masura de precautie pe care trebuie sa o luam daca vrem ca raceala, gripa si alte afectiuni sa ne ocoleasca este sa mancam multe fructe si legume. Aceasta fiindca produsele naturale de acest tip contin o multime de antioxidanti care pot fi vitamine, minerale sau alti nutrienti.

 

Alimentatia adecvata amplifica puterea de lupta a organismului  prin cresterea numarului de globule albe din sange. Vitamina C ocupa un loc fruntas in acest sens si  a reprezentat tinta a numeroase cercetari desfasurate in domeniu.

 

Pe scurt, atunci cand este administrata corespunzator vitamina C reduce riscul prostatei, cancerului de san si bolilor cardiovasculare, prin cresterea colesterolului bun HDL.

 

Nu este nevoie sa consumati cantitati uriase de vitamina C pentru ca sistemul imunitar sa fie stimulat. Cantitatea de 200 miligrame poate fi obtinuta fara efort printr-un consum zilnic de fructe si legume. In afara de vitamina C ar trebui sa ne preocupe modul in care procuram alti doi antioxidanti de exceptie: vitamina E si beta-carotenul.

 

Sursa foto

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructe pentru un sistem imunitar puternic

    Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.

  • Cinci antibiotice naturale

    Mierea: recomandata datorita gustului ei si putand cu usurinta sa inlocuiasca zaharul intr-o lunga serie de retete (fiind si mult mai sanatoasa), mierea aurie are si un surprinzator efect dezinfectant, antibacterian si antifungic, intareste sistemul imunitar, previne si trateaza anemia si restabileste nivelul de energie al corpului.

  • Patru remedii naturiste folosind ceai verde

    Datorita antioxidantilor ceaiul verde, baut cu sau fara miere, este un aliat important in perioada racelilor de sezon sau chiar cand ne-am imbolnavit, pentru ca va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte mai usor cu boala. Iar daca adaugati si putina zeama de lamaie sau ghimbir ras ceaiul nu va capata doar un gust mai placut, ci va fi si mai bun datorita vitaminei C.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Toamna sustine sistemul imunitar printr-o alimentatie sanatoasa

    Lipsa somnului, stresul, fluctuatiile de temperatura si alimentatia dezechilibrata sunt principalii factori care slabesc imunitatea. Toamna, din cauza schimbarilor petrecute in natura, organismul are de infruntat intotdeauna o presiune mai mare.