Sistemul nostru imunitar

 Sistemul nostru imunitar, alcatuit din celule speciale, proteine, tesuturi si organe, apara organismul in fiecare zi impotriva germenilor si microorganismelor de tot felul..

In cele mai multe cazuri, sistemul nostru imunitar are rolul de a ne mentine sanatatea si de a preveni infectiile.

Exista deseori si cazuri in care apar unele probleme ale sistemului imunitar ce pot duce la boli si infectii.

Printr-o serie de pasi numiti raspuns imunitar, sistemul imunitar ataca organisme si substante ce cauzeaza boala.

Sistemul imunitar este alcatuit din celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja corpul.

Celulele sunt cele albe din sange sau leucocitele, care cuprind la randul lor alte doua tipuri de baza ce combinandu-se distrug organismele daunatoare.

Cele doua tipuri de baza de leucocite sunt:

- fagocitele, celule care invadeaza organismele daunatoare;

- limfocitele, celule care permit organismului sa-si aminteasca, sa recunoasca si sa distruga infectiile si virusii.

Oamenii au trei tipuri de imunitate:

1) innascuta - sau imunitatea naturala; aceasta include bariere externe ale corpului, cum sunt pielea si membranele mucoase ce reprezinta prima linie de aparare in prevenirea bolilor de la intrarea acestora in organism;

2) adaptiva - sau imunitate activa, care se dezvolta pe tot parcursul vietii; acest tip de imunitate implica limfocite si se dezvolta pe masura ce oamenii sunt expusi la boli sau imunizati prin vaccinare impotriva bolilor;

3) pasiva - dureaza un timp scurt;

La fiecare persoana in parte, sistemul imunitar este diferit.

Pot aparea si tulburari ale sistemului imunitar, incadrate in patru categorii principale:

- tulburari de imunodeficienta (primara sau dobandita); imunodeficientele apar atunci cand o parte a sistemului imunitar nu este prezenta sau nu functioneaza corect;

- boli autoimune (se manifesta prin atacarea de catre corpul propriu, a tesutului propriu, ca materii straine);

- tulburari alergice (in acest caz, sistemul imunitar reactioneaza ca raspuns la un antigen);

Antigenul este o substanta proteica ce stimuleaza formarea de anticorpi atunci cand este introdusa in organism.

Desi tulburarile sistemului imunitar nu pot fi, de obicei, prevenite, puteti ajuta sistemul imunitar al copilului dumneavoastra sa devina mai puternic, pentru a tine piept in eventuala lupta cu bolile.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu struguri si kiwi pentru un sistem imunitar mai rezistent

    Plin de vitamine si cu gust placut, fructat, dulce-acrisor, este un smoothie bun si pentru cei mari, dar si pentru cei mai mici, in special atunci cand vrem sa oferim sistemului nostru imunitar un ajutor atat de util.

  • Ce sunt fitonutrientii

    Ne place sa mancam fructe si legume, crude sau in retete complicate sau surprinzator de simple, dar cati dintre noi stim ca astfel, in afara de vitamine, minerale si substante nutritive organismul nostru primeste in fiecare zi aparent misteriosii compusi chimici din plante, cunoscuti de cercetatori sub numele de fitonutrienti?

  • Echinacea. Ce trebuie sa stim despre planta?

    Echinacea purpurea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de sute de ani. Numita de pieile rosii “radacina sarpelui”, ea a continuat sa fie utilizata in stiinta medicala moderna, ca urmare a proprietatilor sale antibiotice si antivirale bogate.

  • Desert de portocale cu miere si scortisoara

    Pentru o zi insorita va asteapta un desert plin de vitamine si cu o aroma deosebita: felii de portocale cu miere si scortisoara. Portocalele sunt detoxifiante si, datorita continutului de potasiu, sunt si energizante si ne intaresc sistemul nostru imunitar.

  • Salata de telina cu ciuperci si seminte de floarea-soarelui

    O salata redusa in calorii, insa bogata in vitamine, este numai buna pentru a o savura intr-o zi calduroasa. Telina intareste sistemul nostru imunitar si contine o cantitate insemnata de fier si de magneziu, iar ciupercile sunt "hrana zeilor".


Warning: fopen(cache/92b53cd792c51443ca7d0831f4156f48) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139