Stiati ca? Bananele

1. Intr-un clasament international al celor mai populare produse agricole din lume bananele ocupa un onorabil loc patru, fiind depasite de grau, orez si porumb (in aceasta ordine). Au putine calorii, mult potasiu, vitamina B6, fibre, alaturi de fier, zinc, magneziu, fosfor, si daca le mancati regulat va ajuta sa va protejati de boli cardiovasculare, reduc riscul atacului cerebral si va apara de anumite tipuri de cancer, reduc apetitul, regleaza digestia, readuc buna dispozitie si pot servi la refacerea sistemului nervos. Si au un muzeu dedicat in Washington - nu este nici pe departe singurul - exista o comunitate internationala de colectionari care strang micile abtibilduri de pe bananele din supermarket, plutesc pe apa la fel ca merele sau pepenii, se coc mai repede daca sunt rupte din ciorchine, si sunt unele dintre cele ieftine fructe. 

2. Bananele pe care le mancam astazi sunt.. clone: practic toate bananele pe care le putem cumpara din magazine (din cele cateva sute de soiuri Cavendish, cel pe care il gasim astazi, avea gustul cel mai bun) sunt la fel, asa ca o eventuala ciuperca sau o boala ar putea distruge toate culturile de banane si s-ar putea sa nu mai avem prea curand acest fruct. Oricat de popular si iubit ar fi. Pare doar un scenariu science-fiction, o poveste pe care ar folosi-o cineva pentru a impune un eventual pret mai mare pentru banane, si totusi este cel putin teoretic posibil. Si la un moment dat, in trecutul recent, chiar s-a intamplat. Asa ca nu ne ramane decat sa ne bucuram de acest desert cat mai multa vreme.

3. Norocosii care au trecut de pragul catorva decenii s-ar putea sa aiba nostalgia unor banane mai mari, cu un gust mai intens si parca mult mai cremoase si mai dulci. Nu este doar o simpla fantezie gustativa, si foarte probabil ca nici memoria nu le joaca vreun truc, ci au gustat un soi de banane, Gros Michel, care acum un secol era standardul si nu o exceptie. Gros Michel era (dupa cum povestesc cei care l-au gustat) un soi cu gust puternic, dulce, textura cremoasa, diferit si ca nuanta de astazi banalul Cavendish, si pana in anii 40 ai secolului trecut era cel mai des intalnit sortiment de banane din America si Europa. Din pacate (asa cum s-ar putea intampla si cu soiul Cavendish) culturile au fost aproape complet distruse de o boala, si astazi mai intalnim Gros Michel in Asia de Sud Est, sau cultivate local in Africa, Florida, in Caraibe, insa exporturile au disparut. Asa ca singura sansa de a descoperi o banana "altfel" pare sa fie o excursie culinara pe taramuri indepartate. 

4. Chiar daca au fost identificate pana la o mie de soiuri de banane, in afara de legendarul Gros Michel si popularul Cavendish nu a fost identificat niciunul care ar putea sa le inlocuiasca in acest moment. Sigur, in timp, cu cercetari costisitoare si experimente, poate vom avea o alternativa. Dar pana atunci Cavendish ramane cea mai des intalnita optiune. Delicioasa, de altfel. Nu intamplator statistic despre banane s-au scris mai multe cantece decat despre orice alt fruct. 

5. Bananele sunt folosite pentru productia de bere si vin (in anumite tari africane), iar in Filipine puteti gasi o varietate de ketchup facut nu din tomate (in trecut o raritate) ci din banane. Cunoscut ca "sos de banane" si de culoare rosiatica datorita colorantului alimentar, este principala alegere locala pentru carne, orez, fast food, etc. In reteta, in afara de banane, cunoscatorii pun otet alb, ghimbir, usturoi si salota, zahar brun, sare si piper, iar proportiile si trucurile de preparare difera enorm de la o regiune la alta. Mai ales ca nu putini prefera sa il prepare acasa.

Articole asemănătoare

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?

    Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Fructul pawpaw, desertul favorit al lui George Washington

    Stiati ca fructul pawpaw (Asimina triloba) este nativ in sud-estul Statelor Unite si se aseamana covarsitor cu bananele? Cel ce avea sa devina desertul favorit al lui George Washington a fost intaia data mentionat in raportul unei expeditii din secolul XVI.

  • Pentru o piele sanatoasa folositi sucul de morcovi

    Stiati ca la inceput morcovii erau crescuti pentru frunzele lor aromatice si nu pentru radacinile lor? Totusi, cel mai frecvent sunt apreciati astazi pentru gustul si valoarea nutritiva a componentelor din urma.


Warning: fopen(cache/2b914168fedc41bbdc23f2cdd60b7e1e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139