Substante toxice ascunse in alimente “sanatoase”

In general, oamenii sunt prea putin interesati de continutul alimentelor, iar atunci cand ambalajele transmit mesaje de tipul “100 % natural” sau “bio”, au convingerea totala ca duc o viata sanatoasa.  Dar cum spune proverbul: “Nu tot ce zboara se mananca”. Din nefericire, unele produse de baza, chiar din categoria plantelor, a vitaminelor sau a suplimentelor alimentare ascund substante toxice pe care nimeni nu ar fi dispus sa si le administreze constient. Si totusi, acest lucru se poate petrece cu fiecare dintre noi daca nu luam in serios atentionarile specialistilor. 

1. Matodextrina (din porumb modificat genetic) – Teoretic,  “produsele naturale” care contin aceasta substanta sunt modificate genetic. In Statele Unite ale Americii exista o categorie certificata, obtinuta se pare prin metode “crestinesti”. Exceptia insa nu face ca regula sa sune mai optimist. 

2. Proteinele de soia si orez extrase cu hexan – Hexanul este un produs chimic extrem de exploziv. Intrebuintarea sa industriala nu reprezinta un pericol doar pentru mediu ci si pentru produsele proteice. Studiile arata ca aproape toate proteinele “naturale” extrase din soia, de pe piata din SUA, provin din China si sunt extrase cu hexan. Daca organismul cere mai multe proteine, optati mai bine pentru produsele “de tara”, decat pentru cele din comert insotite de atributul “natural”, care in fond nu inseamna nimic. 

3. Nivelul ridicat de Aluminiu din produsele de detoxifiere – Daca v-ati hotarat sa urmati o cura de detoxifiere ca la carte este laudabil. Denota ca sunteti o persoana cu vointa si pretentii de la propria viata. Aveti grija, insa, ce sens dati cuvantului detoxifiere pentru ca apa, de pilda, inseamna una, iar produsele specializate, alta.  Cea mai buna modalitate ramane aceea de a selecta in alimentatie o gama cat mai larga de produse naturale, si cat mai putine “pastile”.

4. Plumbul si Arsenicul din ierburile aduse din China - Despre vechiul drum al ceaiului si ritualul de servire al acestei bauturi in China s-a vorbit intotdeauna la superlativ. Intre imaginea idilica si realitate exista totusi o diferenta, China numarandu-se printre cele mai poluate tari din lume. Unele produse importate de pe acele meleaguri ar ascunde metale grele in cantitati care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor.

5. Acrilamidele – sunt chimicale cancerigene rezultate din carbohidrati la temperaturi ridicate. Din acest punct de vedere, chipsurile crocante nu sunt cea mai buna alegere pentru o gustare/dieta sanatoasa. Acrilamidele nu sunt listate pe eticheta deoarerce nu sunt ingrediente in sine, din punct de vedere tehnic. Consumul regulat de acrilamide sporeste cu pana la 59% riscul cancerului de rinichi.   

6. Fluoridele din ceaiul verde - Ceaiul verde este recunoscut pentru contaminarea cu niveluri ridicate de fluor. Acest lucru este frustran, pentru ca bautura are si proprietati binefacatoare. Baut in cantitati moderate, ceaiul verde micsoreaza nivelul colesterolului “rau” din sange si poate contribui la prevenirea cancerului si a problemelor neurologice.      

Sursa foto: athleanx.com 

I. C.

Articole asemănătoare