Sucul de tomate - aliment si medicament

Ce au in comun tomatele, pepenele verde si grapefruit-ul roz? Desigur, pe langa faptul ca sunt alimente gustoase si sanatoase, toate sunt rosii.  Marile beneficii ale tomatelor provin tocmai din pigmentul care le ofera culoarea ispititoare. Virtutile acestui antioxidant grozav au fost scoase in evidenta de nenumarate studii efectuate in lume.

Oamenii de stiinta sustin ca un consum de 2 pahare de suc natural de rosii pe zi este suficient pentru a acoperi insuficienta licopenului din organism. Rosiile si derivatele sale ofera unui adult 10 % din cantiatatea zilnica necesara de vitamina A, 13 % din cea a vitaminei C, 1% din cea a Fierului si 1 % din cea a Calciului.   
 

Valoare nutritiva (100g)

Calorii: 21 kcal
Proteine: 0.88 g
Carbohidrati: 3.92 g
Zahar: 2.63 g
Grasimi: 0.2 g

Iata cateva dintre recomandarile facute in legatura cu conservele de suc de tomate, pe care unii dintre noi le-am preparat chiar la inceput de toamna:

1. Sucul de rosii, baut mai ales in stare proaspata, stimuleaza formarea zaharului in sange actionand ca un energizant asupra corpului epuizat.

2.  Este un bun detoxifiant al organismului, protejeaza ficatul si stimuleaza acvititatea sa. De aceea, se regaseste si printre tratamentele aplicate persoanelor mahmure, simplu sau in bauturi precum Bloody Mary.

3. Sucul de rosii controleaza procesul de asimilare a grasimilor de catre organism. Astfel, riscul afectiunilor conexe, atat de frecvent intalnite in zilele noastre, va fi considerabil redus.

4. Sucul de rosii este un remediu excelent impotriva arsurilor solare. La fel si feliile de rosii aplicate si lasate pe portiunea lezata vreme de 15 minute. Acest tratament, pe cat este de simplu pe atat este de eficient, intrucat grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor.

5. Dar poate cel mai important lucru dovedit este faptul ca prin consumul a 2-4 portii de sos sau suc de rosii pe saptamana, riscul cancerului de prostata scade cu pana la 35%! 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Bautura calda cu ceai de hibiscus, scortisoara si suc de rodii

    Ceaiul de hibiscus are un gust acrisor, proprietati antiseptice, antioxidante si tonifiaza organismul, in timp ce sucul de rodii este recomandat de nutritionisti ca una dintre cele mai sanatoase alternative la sucurile acidulate.

  • De ce sa introduci sucul de telina in alimentatie

    Sucul de telina este unul dintre cele mai hidratante si nutritive produse cu care ne putem incepe ziua. Planta, folosita din timpuri stravechi in Europa ca leac, nu si-a pierdut nici astazi utilitatea, numarandu-se printre ingredientele autohtone.

  • Paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate

    Delicioase si simplu de pregatit, pastele sunt nelipsite din meniul unei zile obisnuite ori la alte ocazii. Va propunem sa ii incantati pe cei dragi cu o mancare calda, preprand reteta de paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate.

  • Sucul de struguri si vinul rosu au aceleasi calitati?

    Vinul rosu ofera o varietate de beneficii care provin din concentratia ridicata de flavonoizi.

  • Crema de castane

    Pentru impatimitii castanelor comestibile si nu numai, avem o reteta speciala de crema de castane. Considerate deopotriva aliment si medicament, castanele comestibile sunt o sursa bogata de vitamine si minerale.