Toamna - sezonul conservelor

Toamna este sinonima cu belsugul fiindca reprezinta sezonul in care cele mai multe dintre fructe si legume ajung la varsta maturitatii. Acest fapt atrage dupa sine un festin culinar si totodata ofera bunelor gospodine oportunitatea de a se indeletnici cu prepararea conservelor.  Odata pregatita camara pentru sezonul rece vom putea deveni visatori si sentimentali, insa pana atunci mai avem putina treaba.

Muraturile de castraveti, gogonele, gogosari sau varza sunt poate cele mai populare preparate culinare in aceasta perioada. Pe langa gustul delicios pe care il vor avea la iarna, acestea vor aduce o multime de beneficii practice organismului.  De pilda, muraturile faciliteaza digestia, lupta cu microbii intestinali, fiind surse bogate de antioxidanti si de vitamina C.

Muraturile in sare nu sunt recomandate persoanelor hipertensive, iar celor sanatoase doar in cantitati moderate. Temperatura din camara este foarte importanta pentru pastrarea muraturilor, daca este prea ridicata se pot dezvolta bacterii periculoase in borcanele cu muraturi. In ceea ce priveste otetul folosit la muraturi, ar fi bine ca acesta sa fie obtinut din vin sau din mere, sa fie cat mai  natural.

Zacusca se numara si ea printre preparatele noastre preferate. Se spune ca cea mai buna zacusca este cea din care nu lipsesc gogosarii copti, a caror aroma se imbina delicat cu cea a vinetelor.

O alta metoda de conservare aflata la indemana oricui este congelarea.  Fructele si legumele pastrate la temperatura constanta (minus 18 grade Celsius) vor fi gustoase si hranitoare cu conditia sa fie consumate indata dupa decongelare. De fapt, bucatarii recomanda sa nu le decongelam "conventional", lasandu-le la temperatura camerei sau incalzindu-le sub jet de apa fiindca astfel se pot dezolta microorganisme periculoase. In cazul supelor si ciorbelor legumele vor fi puse direct in apa fierbinte de pe aragaz.

Dulceturile au si ele, mai ales pentru cei mici, o importanta deosebita. Este indeobste acceptat faptul ca cele din comert nu se compara in privinta gustului si a calitatilor cu cele realizate acasa. Exista o serie de aspecte care fac diferenta, insa totul poate fi rezumat, in principiu, la reteta si la modul de preparare. Iata si cateva secrete care i-ar putea ajuta pe incepatori:
   
- fructele proaspete folosite la dulceata nu trebuie sa fie foarte coapte;
- este bine sa se prepare numai cate 1 kg o data;
- fructele se fierb intr-o cratita unsa inainte cu lamaie pe dinauntru;
- compozitia nu se amesteca cu lingura in timpul fierberii, ca sa nu se zdrobeasca fructele. Agitati cratita periodic tinand-o de manere;
- dulceata se toarna in borcane intotdeauna dupa ce se lasa la racit;
- dulceata se pastreaza la temperatura camerei, in caz contrar se poate zaharisi;

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cum combatem astenia de toamna?

    Oboseala, tristetea si melancolia care ne insotesc toamna fara un motiv intemeiat nu sunt stari intamplatoare ci sunt simptome induse de astenie.

  • Idei pentru decoratiuni de toamna

    Zilele mohorate si culorile pastelate din natura sunt cele mai evidente marturii ca toamna si-a intrat in drepturi. Incepand cu exteriorul locuintei si terminand cu interiorul acesteia, puteti crea un mediu ambient care sa va ajute sa acceptati mai usor sezonul aflat inca la inceput.

  • Gradinaritul de toamna

    Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.


Warning: fopen(cache/4e80559d749335cd37c263382fe194a7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139