Toamna in bucatarie

Castraveciorii pot fi conservati pentru iarna in borcane sau butoaie. Ei sunt pastrati in saramura concentrata (8-9%), in locuri intunecoase si reci. Pentru a nu se inmuia, printre castraveti se pun frunze de visin, vita de vie si de hrean, taninul din ele se va impregna in pulpa castravetilor si se vor pastra tari.

 

Pe fundul borcanului se pun crengi de marar, iar castravetii se aseaza in straturi printre care putem adauga bucatele de hrean, catei de usturoi si ardei iute. Separat se prepara saramura prin dizolvarea sarii de bucatarie in apa fierbinte, Se lasa sa se raceasca si se toarna in butoi sau in borcan peste castraveti, pana se umple.

 

Tomatele se pot mura exact ca mai sus, dar creste concentratia de sare la 10-12%. Putem folosi gogonele (rosii verzi, necoapte) sau rosii parguite, chiar si cele coapte dar tari. Printre rosii se pot adauga bucatele de conopida si felii de morcov. Pentru a le condimenta, putem adauga piper boabe, foi de dafin si ardei iute.  

 

Ciuperci in otet

 

Se pot folosi ciuperci cultivate sau ciuperci de padure, cu conditia ca ele sa fie cumparate de la un centru specializat. Ciupercile se curata si se spala bine, sa nu ramana urme de pamant sau nisip. Se tin cateva minute in apa clocotita cu sare, si se aseaza apoi intr-un borcan de sticla. Printre ele se presara piper boabe, foi de dafin si catei de usturoi. Se toarna otet peste ele cat sa le acopere, pana la gura borcanului.

 

Se leaga bine cu o folie de celofan si se pot pastra toata iarna, la rece. Ciupercile din otet pot fi consumate ca atare, ca garnitura la fripturi, sau se pot adauga in diferite salate.

Dragos Serban

13.10.2006

 

 

Articole asemănătoare

  • Plante care intarzie imbatranirea

    Ghimbirul: tot mai des folosit in bucatarie, si nu doar in retete de prajituri, ghimbirul este o planta miraculoasa daca ne dorim sa intarziem efectele inaintarii in varsta, si consumat cu regularitate ne ajuta sa ne pastram tineretea si vigoarea. Are multi antioxidanti, ajuta la reducerea inflamatiilor, regleaza circulatia periferica si va face sa va simtiti mult mai putin stresati.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale

    Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale.

  • Sarmale cu carne, fierte in dovleac

    Un miros imbietor de dovleac se va raspandi in bucatarie si sarmalele vor fi foarte apetisante daca veti incerca reteta de sarmale cu carne, fierte in dovleac.

  • In cautarea culorilor de toamna

    Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.