Toamna in gradini

 

 imagini gradini

 

 

 

Cu sosirea toamnei a venit si momentul pentru curatarea gradinii. Desi se pare ca daunatorii au disparut cu trecerea florilor si uscarea plantelor, nu trebuie sa ne lasam pacaliti. Adeseori acesti daunatori se ascund in resturile plantelor sau la radacina lor pentru a ramane pe perioada iernii, aproape de sursa de hrana. Acum este timpul sa scapam definitiv de ei. Adunati cu atentie toate resturile de plante: partile uscate, ofilite sau putrezite ale acestora.Prin aceste resturi veti indeparta din gradina insectele daunatoare ascunse si larvele acestora, eliminand multe dintre problemele legate de acest aspect pentru sezonul urmator de vegetatie.

 

 

Tot acum este momentul pentru pregatirea compostului, pe care-l puteti colecta intr-un recipient de dimensiuni mari, sau puteti confectiona la marginea gradinii, un spatiu special, ingradit cu lemn. Aici veti aduna resturile sanatoase de plante, ce nu au foast atacate de boli. Retezati de la suprafata solului ramurile inca verzi ale tufelor perene si adaugati-le la compost, alaturi de florile uscate, taiate la momentul ofilirii si depozitate cu acelasi scop.

 

 

Spatiile pe care veti semana din nou, in primavara urmatoare, sapati-le cel putin superficial. Veti scoate astfel la suprafata daunatorii care hiberneaza la nivelul radacinilor, distrugand astfel cuiburile de larve si oua ale acestora.

 

 

Scoateti in intregime radacinile buruienilor pentru a nu le lasa sa va umple gradina si in primavara urmatoare. Adunati cu grija partea aeriana ce contine semintele acestor buruieni, inainte de a se scutura. Le veti impiedica astfel sa ajunga iarasi in sol si sa se propage. Duceti-le la gunoi sau ardeti-le.

 

 

Pentru culturile viitoare afanati pamantul si amestecati in stratul de suprafata o cantitate apreciabila de mranita de frunze sau compost vechi, din anii precedenti. Precipitatiile din timpul iernii vor ajuta sa se amestece.

 

 

Pentru spatiile cultivate cu plante perene, a caror radacini sunt sensibile la inghet, folositi un strat protector, gros, de paie uscate, pe care sa-l presarati echilibrat in jurul radacinilor. Va tine de cald chiar si in iernile fara zapada, cu atat mai mult daca va fi dublat de un strat gros de omat.

 

 

Inveliti cat mai bine, la baza, trunchiul arbustilor si tufele arbustive sensibile la ger si inghet. Folositi pentru acest lucru panza de sac, carpe vechi sau ziare si cartoane. O alta varianta ar fi invelirea cu un strat de paie, sigilat pe deasupra si legat strans cu carpe sau celofan. Acesta din urma trebuie intepat din loc in loc pentru a lasa arbustul “sa respire”, plasticul producand adesea un efect de sera cu umiditate exagerata.

 

 

Nu uitati sa tundeti tufele ce necesita acest lucru, mai ales pe cele care vor inflori devreme anul viitor. Veti ajuta totodata plantele sa reziste mai usor peste iarna.

 

 

Curatati si asezati umbrarele si tundeti ramurile vechi si uscate ale plantelor cataratoare. In primavara acestea se vor regenera repede si vor reface umbra dorita.

 

 

Strangeti fructele cazute pe sol. Datorita frigului si umiditatii, acestea putrezesc si se strica, putand atrage diversi daunatori ce vor gasi aici mediu propice inmultirii lor.

 

 

 

Amintiti-va ca o gradina curatata va trece cu bine iarna si va fi pe jumatate pregatita pentru activitatile din primavara.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Belle Epoque

    Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu un colorit mai putin intalnit – un galben aproape de portocaliu, cald, amintind de o piersica bine coapta – si o buna rezistenta la boli sau daunatori, Belle Epoque este mai putin intalnit in gradini si parcuri, dar este foarte apreciat de cunoscatori.

  • Pink Flash, un trandafir miniaturial cu o culoare suprinzatoare

    Un soi de trandafir pitic mult prea rar intalnit in gradini si parcuri, dar foarte apreciat de cunoscatori pentru coloritul sau aparte, acest Pink Flash este usor de recunoscut pentru bobocii sai destul de mari, cu multe petale de un roz deschis, elegant si delicat, cu mici pete albe pe margini.

  • Trandafirii New Dawn

    Varietate longeviva si viguroasa de trandafir catarator, cu numeroase inflorescente mici, de un roz palid, delicat, New Dawn poate fi o excelenta alegere in gradini si parcuri, iar cu un suport rezistent va atinge la maturitate 300 de cm inaltime, chiar mai mult.

  • Trandafirii France Libre

    Inedit trandafir teahibrid de un portocaliu cald, intens (cu o nuanta mai deschisa spre mijlocul inflorescentei), acest France Libre este din pacate mai putin intalnit in gradini decat ar merita, fiind o varietate ce adauga un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

  • Trandafirii cataratori Uetersen

    In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.


Warning: fopen(cache/4ece1c945b1663a447f460e9dea689b7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139