Toporasul, floarea Afroditei


Toporasului i se mai spune si floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara. In Grecia antica, se credea ca toporasul este floarea Afroditei, zeita iubirii.

In termeni botanici se numeste Viola odorata si apartine familiei Violaceae. Fruznele sale sunt in mod normal de culoarea violet inchis sau alb si au un miros aromat si un petiol destul de lung. Toporasii pot ajunge pana la o inaltime de circa 3 cm. 

In scop terapeutic de la toporas se folosesc florile si frunzele cu gust dulceag, mucilaginos care se culeg in martie- aprilie, dimineata dupa ce s-a scurs roua. Nu s-au izolat principii toxice in toporasi. Radacinile si rizomii speciei, prin compozitia lor in substante iritante, trebuiesc totusi administrate cu precautie.

Din radacina plantei se prepara decoctul de toporasi.  Partile aeriene ale plantei si mai ales florile sunt recomandate in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii datorita proprietatilor antitusive, emoliente si expectorante.

Florile au proprietati expectorante si emoliente de aceea ajuta la vindecarea tusei si eliminarea mucozitatii vascoase de la nivelul aparatului respirator. Prin efectul antitusiv foarte bun, infuzia din florile plantei este un remediu excelent pentru combaterea tusei uscate sau acute.

Frunzele proaspete sunt folosite intern cat si extern pentru cancer, in special pentru cancerul de colon, gat si limba. In acest scop frunzele proaspete sunt infuzate zilnic si consumate ca si ceai. Ceaiul poate fi aplicat si extern ca o cataplasma. Florile sunt un bun laxativ, in timp ce radacinile si tulpinile sunt un bun vomitiv si purgativ. Frunzele proaspete de toporasi sunt folosite in unguente si cataplasme pentru rani.

Toporasul nu creste singur, ci se aduna mai multe plante in acelasi loc. Aceasta concentrare este folositoare mai ales primavara, prin faptul ca emanatia de parfum este mai intensa si atrage astfel, insectele polenizatoare.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

  Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.

 • Macesul, floarea nationala a Romaniei

  Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

 • Trandafirul, un dar clasic pentru Valentine's Day

  Blamata de unii respectata de altii, Valentine’s Day este o sarbatoare americana care a inceput sa prinda radacini si pe pamantul romanesc. Este drept ca poporul nostru are propria sarbatoare a dragostei, tot in luna februarie, Dragobetele, dar chiar si in aceste conditii, a nu oferi nici o floare cu prilejul Valentine’s Day este totusi putin nepoliticos. In fond, nu trebuie sa asteptam anume ocazii sa ne manifestam dragostea si respectul pentru persoana iubita.

 • Florile de Cyclamen - decoratiuni delicate pentru gradina

  Floarea de Cyclamen este denumita de alte popoare si “Violeta Alpilor” si este una din delicatele flori

 • Simbolismul florilor de liliac

  Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.