Tort de mere

tort de mere

 

Ingrediente:


1 kg mere intregi curatate de coaja la care  scoateti cotoarele cu seminte  (puteti folosi si jumatati sau sferturi de mere)

Blat: 5 oua, 1 cana zahar, 1 cana faina, 1 ceasca ulei, coaja de lamaie.
- se separa albusurile de galbenusuri;
- se bat bine albusurile cu cana de zahar;
- se adauga galbenusurile unul cate unul in albusurile batute bine;
- se adauga ceasca de ulei si coaja de lamaie (optional);
- se adauga faina amestecand incet pana se incorporeaza bine.

Pregatiti si crema de oua (care se foloseste de obicei la crema de zahar ars):


- 6 oua intregi se freaca bine cu 200 g zahar (adica pana nu se mai simte
prea tare zaharul).
- Se adauga 1 litru de lapte caldut (nu fierbinte!).
- Daca vreti puteti face aceasta reteta la jumatate, adica 3 oua, 100 g zahar,
1/2 l lapte.


- In cratita in care vreti sa preparati  tortul puneti niste zahar ( in jur de 150 g) si il caramelizati. Dupa ce s-a topit zaharul, incercati sa-l prelingeti si pe peretii cratitei nu numai pe fundul acesteia si asezati merele unul langa altul.

- Dupa ce s-a umplut cratita cu mere, o introduceti in cuptor.  Merele incep sa elibereze apa si capata o culoare frumoasa ( procesul dureaza cam 20 minute, pana in 30).

- Dupa aceea, scoateti cratita din cuptor, puneti crema de oua peste mere, o introduceti din nou in cuptor si asteptati pana se incheaga compozitia ( in aprox. 15 - 20 minute). Dupa ce s-a inchegat, scoateti din nou cratita din cuptor si puneti blatul peste tot ce este in ea.


- Asteptati sa se coaca blatul (aprox. 40 minute, dar se incearca usor cu o
scobitoare), apoi scoateti definitiv cratita din cuptor.
- Lasati un pic sa se raceasca si rasturnati pe un platou. Dupa racirea definitiva a tortului se poate trece la ornarea cu frisca.

gradinamea.ro

22 Decembrie 2007

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu vin rose si suc de mere

    O bautura usoara, in care un vin rose de calitate se intalneste cu sucul de mere acrisor si prospetimea frunzelor de menta.

  • Sangria cu vin alb si cidru de mere

    In locul unei carafe cu sangria clasica, in care se intalnesc fructele dulci si vinul rosu, de ce sa nu incercati o alternativa cu vin alb sec, foarte rece, si cidru de mere alaturi de vodca si lichior?

  • Cocktail cald cu scortisoara, gin si suc de mere

    Perfect pentru zilele friguroase de iarna, amestecand intr-un singur pahar aroma sucul de mere cu notele exotice de scortisoara si cele de ienupar ale ginului (alegeti unul de calitate), este un cocktail ce se bea cald, chiar fierbinte, pentru a-si dezvolta mai bine gusturile.

  • Suc fierbinte de mere si morcovi cu mirodenii

    La prima vedere ar fi doar un suc de mere si morcovi, o combinatie devenita clasica, dar in combinatie cu mirodeniile exotice si baut fierbinte va capata un alt gust si noi note interesante.

  • Suc de mere cu scortisoara si nucsoara

    O reteta pentru o ocazie festiva in zilele reci sau pentru o dupa-amiaza placuta alaturi de familie si prieteni, aceasta varianta de suc de mere imbina dulcele acrisor al fructelor cu notele exotice de citrice, scortisoara si nucsoara.