Trandafirul englezesc Roald Dahl

Purtand numele unuia dintre marii povestitori ai literaturii pentru copii (si nu numai), acest soi de trandafir englezesc a fost creat ca un omagiu adus scriitorului la implinirea unui secol de la nasterea sa (cu aprobarea sotiei acestuia) si iese in evidenta usor datorita nuantei si formei bobocilor sai. De un portocaliu deschis, delicat, amintind de o piersica dulce si coapta, inflorescentele au o forma sferica, petale cu textura delicata, ca o referinta la deliciosul si straniul fruct din James si piersica uriasa.

Cu parfum dulceag si usor, acest soi se va planta primavara sau toamna intr-un loc din gradina sau livada unde sa aiba mult soare pe toata perioada zilei, sa fie ferit de curentii reci de aer, iar cel mai bun sol va fi unul putin nisipos, cu drenare buna, curatat in prealabil cu grija de pietre si buruieni. Suporta si un regim de semi-umbra, este longeviv si rezista bine la frig sau seceta, iar frumusetea bobocilor sai care infloresc in mai multe randuri pe toata durata verii ii face o buna alegere pentru gradini sau parcuri. La maturitate o tufa de trandafir englezesc Roald Dahl va avea in jur de un metru inaltime si se recomanda sa ii lasati un spatiu circular cel putin egal. Neavand dimensiuni foarte mari se poate planta la fel de bine intr-un ghiveci de dimensiuni potrivite care sa fie tinut pe terasa sau balcon.

Foto: burpee.com

 

 

 

Articole asemănătoare

 • Dune, trandafirul catarator pentru orice gradina

  Cu bobocii sai mari, de un galben delicat, deschis, aceasta varietate de trandafir urcator este rezistenta, longeviva, se adapteaza usor conditiilor de sol si clima din Romania, asa ca va trece cu bine atat de perioadele secetoase cat si de cele geroase.

 • Abraham Darby, trandafirul englezesc perfect pentru orice gradina

  Cu inflorescente mari, cu zeci de petale, intr-o nuanta mai putin obisnuita, un roz cu tonuri de piersica si parfum intens

 • Trandafirul englezesc Benjamin Britten

  Un trandafir englezesc creat in 2001, acest Benjamin Britten se face usor remarcat datorita inflorescentelor mari, sferice, cu pana la 60 de petale, de un rosu deschis, cu o mireasma placuta, dominata de notele dulci, fructate.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

 • Trandafirul Craciunului

  Dupa ce randul trecut am invatat cate ceva despre trasaturile definitorii ale cactusului de Craciun, astazi va propunem sa descoperim farmecul unei alte flori de sezon: trandafirul Craciunului.