Tratamente naturiste pentru diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o stare de hiperglicemie, adica de crestere a concentratiei de glucoza in sange si urina (glicozurie) peste limitele normale. Dozele de insulina care se administreaza zilnic pot fi scazute, numai cu acordul doctorului, dupa un tratament indelungat cu plante sau ceaiuri medicinale si numai dupa controlul de laborator. Acestea, administrate sub forma de infuzii sau decocturi, se vor indulci cu zaharina sau cu ciclamat. Tratamentul adjuvant cu plante, pentru a fi eficient trebuie sa fie de lunga durata, de cel putin o luna. ceaiuri pentru diabet zaharat

Frunze de afin - Folium Myrtilii - considerate printre produsele cele mai eficiente, actiunea hipoglicemianta datorandu-se neomyrtilinei. Se administreaza sub forma de infuzie din 1 lingura de frunze la 1 cana de apa; se beau 2 cani.

Frunze de dud - Folium Mori -. Infuzie din 1-2 linguri de frunze la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Ciumarea - Herba Galegae officinalis -. Infuzie din 2 linguri de planta la 1 cana de apa; se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Teci de fasole - Fructus Phaseoli sine seminibus -. Decoct din 1 lingura de teci la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Pentru extractie dubla: 4 linguri de planta se lasa la macerat, peste noapte, intr-un litru de apa, apoi se fierbe pana scade la jumatate; se bea in decursul unei zile.

Frunze de nuc - Folium Juglandis -. 1) Infuzie din 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa; se beau 2 cani pe zi. 2). Infuzie din 4 linguri de frunze la 1 cana de apa; se iau 3 linguri pe zi.

Frunze de salvie - Folium Salviae -. Infuzie din 1-1 1/2 lingurite de frunze la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Frunze de urzica - Folium Urticae -. Infuzie din 1 lingura de frunze la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Radacina de brusture - Radix Bardanae -. Infuzie dintr-o lingura de radacina la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Frunze de anghinare - Folium Cynarae - scad glicemia, posibil datorita unei oxidaze. Infuzie din 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, in cure de 20-30 de zile, cu pauze egale cu durata curei.

Ceai dietetic
In compozitia acestui ceai intra plante cu principii hipoglicemiante cum sunt: frunze de afin (Folium myrtilli, frunze de dud (folium mori), frunze de nuc (folium juglandis), teci de fasole, la care se adauga frunze de menta (folium menthae) si papadie (herba taraxaci) care, prin marimea secretiei biliare si activarea digestiei, regleaza schimburile metabolice.
Infuzie din 1 lingura de amestec la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Rp. frunze de afin (folium myrtilli)            60g
      frunze de mesteacan (folum betulae) 20g
      frunze de urzica (folium urticae)        10g
      teci de fasole (fructus phaseoli)         10g
Infuzie din 1 lingura de amestec la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Rp. frunze de afin (folium myrtilli)
      teci de fasole (fructus phaseoli)
      seminte de in (semen lini)
Se amesteca parti egale din fiecare ingredient. Se face un decoct prelungit (1 ora) din 25 g de amestec la 1 litru de apa; se bea in cursul unei zile, in 2-3 reprize, inainte de mese.

Rp. frunze de afin (folium myrtilli)                      20g
       frunze de merisor (folium vitis idaei)           20g
       frunze de mur (folium rubi fructosi)             30g
       trei frati patati (herba violae tricoloris)        10g
       rizom de pir medicinal (rhizoma graminis) 10g
       radacina de papadie (radix taraxaci)           10g
Decoct din 1 lingura de amestec la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, timp de 1-2 luni.

Articole asemănătoare

 • Oregano si medicina naturista

  Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.

 • Visinele in tratamentele naturiste

  Fructul contine zaharuri, proteine, acizi organici, vitamine, saruri minerale, iar frunzele, coditele si chiar coaja visinului pot fi folosite in tratamente alternative pentru diverse afectiuni cronice

 • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

  Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

 • Tratamente naturiste pentru fata: peeling cu migdale

  Ingrijirea corporala este foarte importanta, atat pentru aspectul exterior cat si pentru sanatatea organismului. Orice persoana ar trebui sa tina cont de acest lucru, deoarece frumusetea si sanatatea ne fac sa ne

 • Fasolea ca tratament pentru diabetul zaharat

  Fasolea, sub denumirea stiintifica de Phaseolus vulgaris, are un continut bogat de proteine, folositoare pentru organismul persoanelor care sufera de diabet zaharat. Totodata fasolea ajuta si la micsorarea colesterolului.