Oregano si medicina naturista

Folosit in principal in arta gastronomica si apreciat pretutindeni pentru aroma sa specifica, intensa, cu note picante si exotice, oregano se potriveste atat felurilor din carne, de la cea de peste la cea de vita, porc sau miel, cat si retetelor de pizza, in salate, omlete, amestecuri de condimente pentru bucatarie sau retete cu legume la cuptor sau la abur.  Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice. 

- ceaiul de oregano (il puteti gasi in magazinele naturiste) este recomandat pentru a usura digestia, a reduce flatulenta si a creste apetitul, mai ales in cazul celor aflati in convalescenta
- uleiul esential de oregano poate fi utilizat pentru a pregati masti cosmetice eficiente pentru a indeparta punctele negre si a reduce acneea. Se foloseste ulei esential in amestec cu uleiul de cocos bio (o treime oregano) si se aplica pe zona cu probleme cu o discheta cosmetica sau o bucata curata de tifon. Se lasa sa actioneze pentru 30 de minute. 
- vaporii de infuzie sau de ulei esential pus in apa fierbinte desfunda nasul si ajuta in cazurile de tuse cronica sau de astm
- ceaiul este foarte bun pentru a vindeca mai repede racelile de sezon si gripele
- infuzia calda cu putina miere bio se bea pentru a linisti mai repede gatul iritat
- sub orice forma este consumat ca leac naturist oregano va avea si un usor efect diuretic
- uleiul se poate folosi pentru spalarea dintilor (se adauga doua picaturi pe pasta de dinti) pentru a preveni paradontoza, pentru a improspata respiratia si a vindeca mai repede aftele

Foto: wikipedia.org

 

Articole asemănătoare

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).

  • Troscotul in medicina naturista

    O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.