Trufele - cele mai scumpe ciuperci din lume

Foto: nydailynews.com

Ciupercile comestibile sunt privite ca alimente comune al caror cost ingaduie oricarui pofticios sa le achizitioneze. Asadar,  cine s-ar astepta ca un singur kilogram sa valoreze pana la 95 000 de euro? Ati citit bine. Acesta este pretul pretins in schimbul trufelor, cele mai populare si valoroase ciuperci din lume. 

 

Va intrebati ce le face sa fie atat de deosebite? In primul rand, trebuie remarcat ca trufele nu cresc in orice conditii si sunt greu de identificat. Intrucat se dezvolta pe radacinile de stejar, ulm si pin si se gasesc pana la 30 cm in sol depistate lor se realizeaza cu ajutorul unor caini dresati in acest scop.

 

Trufele cunosc o mare varietate de  forme, dimensiuni si se diferentiaza intre ele din punct de vedere al proprietatilor gustative. Cele mai mici pot fi de marimea unei nuci, dar in medie au dimensiunile unui tubercul de cartof.

 

Ca arii geografice caracteristice acestea  se suprapun in linii mari peste Franta, Italia, Croatia si Slovenia dar sunt prezente pe arii restranse si in America, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. 

 

Preturile exorbitante care ne taie rasuflare chiar si atunci cand ne raportam la o greutate de ordinul gramelor le situeaza printre cele mai costisitoare alimente iar cei care se desfata cu savoarea lor cred ca sunt meritate din plin.

 

Cea mai mare suma de bani care s-a oferit vreodata in schimbul unei singure ciperci,e drept, ce cantarea aproximativ 3 kg, a fost de 330 000 de dolari.   

 

In aceste conditii nu e de mirare ca "vanatoarea" de trufe a prins proportii si este practicata de multi amatori. Acestia se supun insa unor mari riscuri deoarece exista posibilitatea de  a fi  indusi in eroare la vederea altor ciuperci asemanatoare,  unele chiar foarte  otravitoare.

 

Din nefericire pentru cei care se vad imbogatindu-se de pe urma vanzarii catorva grame de trufe, nici cultivarea ciupercilor nu este o afacere. In afara de faptul ca necesita o investitie substantiala, este nevoie si de foarte multa rabdare, randamentul maxim al recoltei fiind  atins 10-15 ani mai tarziu.

 

In ciuda aspecului lor bizar  trufele au devenit un simbol al rafinamentului si al luxului adeverind proverbul care spune ca "Esentele tari se tin in sticlute mici".

 

 

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/c5bd4625315210a1d9a4ca38f91f9615) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139