Un plus de mov pentru gradina - lavanda Victory

Ne-am obisnuit si foarte probabil ne place parfumul de lavanda, cu notele de prospetime, relaxare si bucurie pe care le aduce, insa prea rar ne bucuram si de florile de lavanda, alegand ceaiul, uleiul esential, micii saculeti cu lavanda uscata. Dar Victory este o varietate hibrida de lavanda pe care o putem planta pur si simplu intr-un ghiveci nu prea mare, usor de asezat in casa la lumina, pe un balcon, o terasa. Mai mult decat atat este o planta usor de ingrijit si intretinut, iar in afara inflorescentelor de un mov intens, crud, va va suprinde placut si cu mirosul discret, dulce, linistitor. Dar la fel de bine Victory se va adapta si in gradina, unde o puteti planta la sfarsitul iernii pana spre finalul lunii martie, cand nu mai exista riscul ca viitoarea cultura sa inghete. 
 
Lavanda prefera locurile insorite (va suporta si un regim de semiumbra) si un sol cu drenare buna, nisipos sau argilos, rezista bine la gerurile iernii daca alegeti sa o plantati in gradina, si trebuie ferita de curent reci de aer si nu va fi udata excesiv pentru ca radacinile sunt sensibile la prea multa apa. Florile sunt mici, numeroase, acoperind tijele plantei pe toata lungimea, cu parfum usor si placut, usor de recunoscut. Ghiveciul poate fi tinut pe un pervaz suficient de lat, pe balcoane sau terase, alegeti un loc unde lavanda sa aiba cat mai mult soare. Este una dintre cele mai bune alegeri daca vreti o planta cu inflorescente frumoase si miros placut, parfumul avand un usor efect calmant, relaxant.

Foto: hillier.co.uk

 

Articole asemănătoare

 • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

  Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

 • Allium Pink Jewel - un plus de roz pentru gradina

  Este unul dintre cele mai frumoase soiuri de Allium, inflorescentele sunt mari, cu petale ascutite de o culoare trandafirie, pastelata, ce tinde adesea spre mov, iar efectul decorativ este iesit din comun.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Cinci fructe pentru un plus de energie

  Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.