Untul de arahide, o optiune alimentara sanatoasa

Untul de arahide este un aliment realizat din arahide uscate si prajite, de consistenta pastoasa., care poate fi folosit atat ca o gustare, intins pe paine, cat si in feluri mai elaborate de mancare. Chiar daca se intalneste cu deosebire in bucataria americana, olandeza, britanica sau in anumite tari din Orientul Indepartat, preparatul este prezent si pe meleagurile noastre.

Cat este de sanatos si care sunt punctele sale slabe, au relevat mai multe studii efectuate in domeniul nutritiei. O concluzie general valabila ar fi cantitatea sporita de acizi grasi benefici, vitamine esentiale, proteine si minerale pe care o pune la dispozitie. Untul de arahide este bogat si in fibre alimentare care regleaza nivelul de colesterol si de zahar din sange.

Persoanele care includ produsul moderat in alimentatie sunt mai putin susceptibile sa dezvolte afectiuni de inima decat celelalte. S-a raportat chiar ca anumiti nutrienti din unt, printre care acidul folic si resveratrolul, ar fi foarte eficienti in prevenirea cancerului.

Atentie insa carui produs ii oferiti incredere, cumparati numai varietatile “sanatoase”, cu cat mai putine adaosuri nefolositoare (E-uri, chimicale, etc) pe eticheta. Astfel, veti avea parte de energie, de un tranzit intestinal fara complicatii si de senzatia de satietate.

Din punct de vedere caloric, untul de arahide este un aliment dens, si prin urmare trebuie consumat in cantiti reduse. Cantitatea zilnica recomandata este de una, maxim doua linguri, daca te procupa sa iti mentii silueta la forma dorita.

Untul de arahide non organic provine adesea din recolte care au fost cultivate prin rotatie cu bumbac tratat cu substante toxice. In aceasta situatie, reziduurile chimice de la culturile de bumbac sunt transferate la culturile de arahide din urmatorul an. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu unt de arahide si scortisoara

    O bautura consistenta si aromata, cu note intense de scortisoara si gust dulce.

  • Smoothie cu unt de arahide si banana

    Untul de arahide este cremos, aromat, dulceag, fiind preferatul multora, iar in aceasta reteta devine ingredientul principal pentru o bautura cu note de toamna.

  • Smoothie cu unt de arahide si mar

    O bautura sanatoasa, cu putine calorii, o alegere perfecta pentru cei care iubesc untul de arahide.

  • Smoothie cu unt de arahide si cafea

    Poate ca place cafeaua, bauta fierbinte in fiecare dimineata. Ati incercat gustul de unt de arahide, adorat de unii, detestat de altii. Cum ar fi sa le aduceti impreuna in aceeasi cana printr-o reteta cu totul diferita de ceea ce intelegem in general printr-un smoothie. In definitiv nu trebuie sa fie un mix de fructe, legume si verdeturi alaturi de apa sau lapte vegetal, ci poate fi ceva cu totul nou.

  • Mamba - untul de arahide picant

    La prima vedere doar un unt de arahide clasic, "mamba" este de fapt o specialitate traditionala din Haiti in care gustul cremos de arahide se impleteste cu cel picant al ardeiului iute, si cu cat mai iute cu atat mai bine.