Usturoi salbatic

Este o planta a carei origine este localizata in Asia Centrala, desi apare spontan si in Europa de est, inclusiv in tara noastra. Usturoiul salbatic - (Allium vineale), face parte din genul Allium, un gen care reuneste ceapa, usturoiul si leurda. Popular, este denumit pur, usturoi salbatic sau  samurasla. Toate partile plantei au o aroma puternica, asemanatoare usturoiului. In bucatarie sunt folosite frunzele sale subtiri, cilindrice, si ingustate spre varf.

 

Frunzele sale se pot folosi atat la mancaruri cat si in salate. Aroma pe care o ofera mancarii este unica, mult mai fina decat cea a usturoiului clasic.

 

Florile purului sunt asemanatoare cu cele ale cepei, avand insa o culoare purpuriu-violacee. Semintele au o facultate germinativa mai redusa care se pastreaza un singur an, de aceea cel mai adesea se inmulteste prin despartirea tufelor. Plantele obtinute din seminte se dezvolta greu, ele rasar la 15-16 zile dupa semanat.

 

Solul potrivit pentru usturoiul salbatic este un sol bine ingrasat, bine drenat si irigat. Purul poate fi lesne sufocat de buruieni, de aceea terenul trebuie bine curatat si mentinut ca atare. Planta mai este sensibila si la geruri, pe timpul iernii e bine sa fie acoperita cu un strat de paie sau frunze uscate.

 


Sfat

Pentru a va putea bucura de salatele cu gust inedit si iarna, purul poate fi transplantat in ladite sau alte vase incapatoare, intr-un amestec de nisip cu mranita. Udat moderat si tinut intr-un loc cu multa lumina si caldura, purul se va mentine verde pana primavara. Frunzele vor fi recoltate esalonat, lasandu-i timp plantei sa isi refaca foliajul.


Salata de papadie cu telemea si usturoi salbatic

200 g telemea de vaci, o mana de frunze de papadie, 4 linguri ulei de masline, o legatura de usturoi salbatic, 2 tulpini de busuioc, 2 linguri otet de mere
Se spala frunzele de papadie tanara si se taie marunt; la fel usturoiul si branza (in cubulete). In final se adauga uleiul, otetul de mere si mugurii de busuioc.

Inflorescenta de usturoi salbatic
Inflorescenta de usturoi salbatic

 

 

Usturoi salbatic

Usturoi salbatic

 

Purul, usturoi salbatic

Usturoi salbatic

Articole asemănătoare

  • Crutoane cu usturoi

    Intr-o salata, o supa usoara, intr-un sos pe baza de iaurt, iata o varianta simpla dar de efect a crutoanelor deja banale. Cu un plus de aroma si gust, poate chiar unele note picante (in functie de soiul de usturoi ales) ar putea sa schimbe destul de mult reteta veche.

  • Parcul National Cheile Nerei

    Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata delimitata in anul 2003 la limita sud-vestica a tarii. Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversitatii, a florei si faunei, a peisajului, a traditiilor locale, incurajarea turismului, educatie ecologica si constientizare publica.

  • Retete rapide fara foc. Crema de rosii cu usturoi

    Retetele realizate rapid si nepregatite termic sunt numai bune in zilele foarte calduroase care au inceput sa vina. Va propunem sa degustati crema de rosii cu usturoi.

  • Delicii de Paste. Cotlet de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi

    Chiar daca nu va incanta atat de mult carnea de miel, puteti totusi sa gustati macar o mica portie din friptura apetisanta de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi.

  • Crema de fasole alba cu usturoi

    O reteta cu preparare rapida pentru o zi incarcata poate fi crema de fasole cu usturoi. Fasolea uscata are un continut de 10 ori mai mare de proteine decat fasolea verde.