Utilizarea plantelor agatatoare

plante agatatoare

 Plantele agatatoare sunt diverse, modul de crestere diferit si de aceea sa cultivi astfel de plante este uneori o arta. Daca nu aveti experienta, un truc ar putea fi acela de a observa conditiile de mediu care le sunt prielnice si modul in care se dezvolta.

In timp ce unele au nevoie de sprijin pe verticala, altele necesita suport pe orizontala. Unele nu au nevoie de niciun sprijin.

Plantele agatatoare pot fi incadrate in categorii.

Tendrils (curpeni) - numele acestora provine de la tulpinile lor subtiri; printre ele Passiflora (Passion Vines) este foarte indragita. Cu un numar de peste 500 de specii, acestea au tulpina subtire si au mai mult nevoie de sprijin orizontal. Sunt usor de cultivat, putand fi plantate si in zone mai reci, atata timp cat sunt protejate in timpul iernii.

In conditii adecvate, Passiflora poate creste si pana la 30 de metri intr-un singur sezon. Nu are nevoie de mult soare, insa este necesar sa aiba multa apa. Solul trebuie pastrat umed, mai ales in perioada de inflorire.

Porcelain ampelopsis - este o vita de vie atractiva care se dezvolta aproximativ sase metri. Aceasta prefera mult soare si multa caldura.

Twiners - au tulpinile infratite; au nevoie de un suport pe care sa se rasuceasca. Reprezentative pentru aceasta categorie sunt: caprifoiul, Clematis, Thunbergia sau Wisteria.

Acestea, in special caprifoiul si Wisteria, pot creste destul de mult; de aceea au nevoie de un sprijin puternic care sa le sustina greutatea. Le sunt utile doar niste structuri verticale de care sa se agate.

Clematis si-a castigat cu usurinta titlul de "Regina a agatatoarelor".

Scramblers - in aceasta categorie pot fi incluse: Bougainvillea si trandafirii cataratori, inclusiv trandafirii care se intind dezordonat.

Stickers - se intind cu usurinta, in multe directii, cum ar fi iedera.

Stem roots - au radacini puternice si cu ajutorul lor  se ataseaza de aproape orice suprafata. Printre acestea se numara hortensia cataratoare si iedera englezeasca.

Pentru plantele agatatoare puteti utiliza ca suporturi  trepiede din bambus, spaliere din lemn sau fier.

Unele tipuri de caprifoi sau iedera se mentin verzi si pe timpul iernii si acesta este unul dintre motivele pentru care sunt indragite.

Articole asemănătoare

  • Cresterea plantelor agatatoare

    Cand spuneti rudelor sau prietenilor ca va pasioneaza gradinaritul, acestia sunt interesati de ce flori sau legume cresteti, ilustrand imaginea unei mici gradini ce se intinde pe o suprafata nu foarte mare.

  • Gradina spaghetti

    Ierburile aromatice sunt printre putinele placeri ieftine ale vietii. Ele nu cer mai nimic in schimbul unor arome fara de care mancarea nu ar avea gust.

  • Modalitati eficiente de crestere a energiei

    Energia este necesara pentru a supravietui. De aceea, cresterea energiei se poate face prin mai multe moduri, printre care se regaseste si utilizarea plantelor aromatice. Cercetatorii au demonstrat ca plantele aromatice au rolul de a ajuta circulatia si contribuie la o buna functionare a creierului.

  • Idei de primavara pentru veranda dumneavoastra

    Cand primul val al primaverii este gata sa inunde natura, este momentul sa acordam o atentie deosebita verandei noastre. O noua infatisare a verandei va fi in rezonanta cu eruptia florala ce va invalui plantele si copacii in curand.

  • Plantele agatatoare, folositoare intr-o gradina mica

    Plantele agatatoare pot avea acelasi rol asemeni arbustilor, anume utilizarea in vederea amenajarii placute a unui spatiu restrans si realizarea unui cadru intim protejat de vecinatate.


Warning: fopen(cache/09bd391f3f1f1b82e3cd4e05732896d9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139