Vin de Madeira

vinuri

 

Regiunea Madeira include insulele Madeira si Porto Santo foarte diferite din punct de vedere climatic, prima fiind impadurita si cu climat temperat, iar cea de-a doua mai degraba uscata si calda. Solul este vulcanic, iar viile sunt asezate in terase pana la malul marii.

 

 

 

Shakespeare mentioneaza intr-una din piesele sale, Henry I, vinul de Madeira. Vinul de Madeira a fost servit si cand s-a votat Declaratia de independenta a Americii. Astfel acest vin este unul special, baut in ocazii memorabile, istorice.

 

 

 

Vinul de Madeira a devenit faimos din intamplare. Initial nu s-a vandut asa cum sperau producatorii si a fost returnat cu vasele pe mare. Acesta a ajuns la destinatie dupa mai multe zile de furtuna si vreme calda in care a capatat o aroma speciala, usor invechita, calitatea lui crescand miraculos. Astfel vinul a ajuns sa valoreze greutatea lui in aur.

 

 

 

Astazi este amestecat si intarit cu coniac portughez cu 20 % alcool. Aceasta metoda este caracteristica portughezilor. Din acest motiv raman cateva urme de zahar in vin. Imediat dupa fermentare este incalzit intre 30 si 60 grade si tinut cam 6 luni, timp in care este racit si incalzit alternativ in butoaie de stejar, realizandu-se o oxidare graduala a vinului.

 

 

 

Acest sortiment este facut din struguri rosii si albi, astfel culoarea lui este maroniu deschis pana la inchis, in functie de gradul de oxidare. Vinul de Madeira se gaseste in patru variante in functie de soiul de struguri folositi: sec, Verdelho demisec, Boal demidulce si Malvasia dulce.

 

 

Un vin versatil, poate fi  perfect pentru desert avand o aciditate naturala ridicata. Nu se deterioreaza rapid dupa desfacerea sticlei.

 

 

Una dintre companiile care se ocupa de producerea acestui vin se numeste chiar Compania de vin Madeira. La fel de cunoscut este si vinul produs de compania Vihnos Barbeitos. In America se comercializeaza vinul Rainwater, tot un vin de Madeira.

 

 

7 Ianuarie 2008

gradinamea.ro

           

Articole asemănătoare

  • Sos de vin alb

    Bun pentru a aduce un plus de aroma rafinata unei fripturi la cuptor sau pentru a complementa orice fel cu carne, este un sos cu vin alb destul de usor de preparat, mai ales daca alegeti un vin de calitate.

  • Coriandrul in tratamentele naturiste

    Un condiment folosit din antichitate si care era nu doar foarte apreciat pentru aroma sa si felul in care schimba radical un preparat, dar si pentru felul in care facea dintr-un vin de rand o bautura mai tare, cu note dulci, coriandrul poate fi utilizat si in medicina traditionala sub forma de infuzie sau sirop

  • Solutii naturale pentru cresterea imunitatii

    Mai multe fructe, mai multe legume (pe cat posibil crude) in cele mai diverse retete, sub forma de sucuri sau smoothie, si pe masura ce corpul va primi mai multi nutrienti, vitamine si minerale veti constata, poate cu surprindere, ca racelile de sezon si afectiunile care altadata va dadeau atata bataie de cap nu mai sunt decat o amintire indepartata.

  • De ce si cum se adauga vin in mancare?

    Obtinut din struguri de soi mangaiati si indulciti de razele soarelui, vinul este prin definitie cea mai distinsa bautura care poate fi servita la o masa festiva.

  • Tiramisu cu trufe de ciocolata

    Pentru cei care sunt fascinati de gustul fin al trufelor exista si o astfel de varianta a deliciosului tiramisu. De asemenea, aceasta contine si vin sicilian de Marsala, dar si clasicii biscuiti prezenti