Vin de Madeira
Regiunea Madeira include insulele Madeira si Porto Santo foarte diferite din punct de vedere climatic, prima fiind impadurita si cu climat temperat, iar cea de-a doua mai degraba uscata si calda. Solul este vulcanic, iar viile sunt asezate in terase pana la malul marii.
Shakespeare mentioneaza intr-una din piesele sale, Henry I, vinul de
Vinul de Madeira a devenit faimos din intamplare. Initial nu s-a vandut asa cum sperau producatorii si a fost returnat cu vasele pe mare. Acesta a ajuns la destinatie dupa mai multe zile de furtuna si vreme calda in care a capatat o aroma speciala, usor invechita, calitatea lui crescand miraculos. Astfel vinul a ajuns sa valoreze greutatea lui in aur.
Astazi este amestecat si intarit cu coniac portughez cu 20 % alcool. Aceasta metoda este caracteristica portughezilor. Din acest motiv raman cateva urme de zahar in vin. Imediat dupa fermentare este incalzit intre 30 si 60 grade si tinut cam 6 luni, timp in care este racit si incalzit alternativ in butoaie de stejar, realizandu-se o oxidare graduala a vinului.
Acest sortiment este facut din struguri rosii si albi, astfel culoarea lui este maroniu deschis pana la inchis, in functie de gradul de oxidare. Vinul de
Un vin versatil, poate fi perfect pentru desert avand o aciditate naturala ridicata. Nu se deterioreaza rapid dupa desfacerea sticlei.
Una dintre companiile care se ocupa de producerea acestui vin se numeste chiar Compania de vin
7 Ianuarie 2008
gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Vin de portocale
Cu note intense de citrice, dulce, cu arome ce pregatesc sarbatorile de iarna, este un vin pentru desert sau o ocazie festiva.
-
Vin de cirese
O bautura preparata in casa cu un gust puternic de fructe, foarte buna ca aperitiv.
-
Sos de vin alb
Bun pentru a aduce un plus de aroma rafinata unei fripturi la cuptor sau pentru a complementa orice fel cu carne, este un sos cu vin alb destul de usor de preparat, mai ales daca alegeti un vin de calitate.
-
Coriandrul in tratamentele naturiste
Un condiment folosit din antichitate si care era nu doar foarte apreciat pentru aroma sa si felul in care schimba radical un preparat, dar si pentru felul in care facea dintr-un vin de rand o bautura mai tare, cu note dulci, coriandrul poate fi utilizat si in medicina traditionala sub forma de infuzie sau sirop
-
De ce si cum se adauga vin in mancare?
Obtinut din struguri de soi mangaiati si indulciti de razele soarelui, vinul este prin definitie cea mai distinsa bautura care poate fi servita la o masa festiva.