De ce si cum se adauga vin in mancare?

 Obtinut din struguri de soi mangaiati si indulciti de razele soarelui, vinul este prin definitie cea mai distinsa bautura care poate fi servita la o masa festiva. Traditia culinara face si ea uz de proprietatile sale, dandu-i o intrebuintare cat se poate de practica.

Bucatarii stiu cel mai bine ca ratiunea cu care se gateste cu vin este gustul intens si aromat al mancarii. Spre deosebire de alte bauturi, vinul se leapada usor de aromele sale si face diferenta intre o mancare simpla si una in care este prezent. 

  Cat vin se cuvine sa adaugam?

Nu se stie cand le-a venit oamenilor ideea sa asocieze mancarea si bautura intr-acest chip. Cert este ca in toata vremea cele doua au fost deosebit de apropiate. Astazi, unele gospodine evita sau au o retinere in a gati cu vin intrucat nu stiu ce fel de vin si in ce cantitate sa adauge.

Ideea de baza este sa nu adaugati prea mult vin de la inceput. Nu ca ar avea alcoolul vreun efect asupra organismului - fiindca acesta se pierde - ci pentru ca prin fierbere aroma si dulceata eliberate vor fi mult mai stridente.

Daca turnati treptat in fuctie de necesitate, adica atunci cand bucatele puse la foc raman fara apa, lucrurile ar trebui sa iasa bine in final. Cat priveste tipul vinului folosit, sunteti liberi sa-l alegeti atat pe cel rosu cat si pe cel alb, esential este sa fie de calitate.

Evitati in schimb varietatile cu aroma puternica de stejar pentru ca au tendinta sa confere un gust amar. In cazul in care vinul este extrem de fructos sau acru, aceste caracteristici se vor rasfrange asupra felului de mancare.     

Veti vedea ca gatitul cu vin poate fi o adevarata placere pe masura ce incercand diferite combinatii veti obtine mancaruri pline de savoare.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel

    O reteta apetisanta preparata cu peste este cea de ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel. Tonul este bogat in proteine si fosfor, fiind si o adevarata sursa de energie.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Cartofi umpluti cu carne de pui si ciuperci la cuptor

    O mancare plina de gust se poate pregati si rapid. Va propunem astfel reteta de cartofi umpluti cu carne de pui si ciuperci la cuptor.

  • Supa de dovleac si rozmarin pentru seara de Halloween

    Pentru Halloween, aceasta sarbatoare internationala anuala, care se celebreaza prin activitati specifice, puteti include in meniu si o supa speciala: supa de dovleac si rozmarin.

  • Ciulama cu carne de pui si ciuperci

    O mancare apetisanta pentru o masa de pranz poate fi reteta de ciulama cu carne de pui si ciuperci. Ingredientele de care aveti nevoie sunt urmatoarele: