Violete africane - inmultirea prin frunze

 violete africane

 Foto GradinaMea.ro/V.S.

 

Frecvent intalnite, violetele africane sunt extrem de variate ca forma a florilor si a coroanei de frunze (dispusa sub forma de rozeta), dar mai ales din punct de vedere al coloritului florilor. Acesta poate varia de la nuante simple de alb, roz, rosu, mov si violet, pana la combinatii de nuante din cele mai diferite, dispuse sub forme ciudate de stropi, borduri ale petalor sau linii transversale, contrastante pe culoarea de baza a florilor.

 

Daca nu aveti inca astfel de plante, veti gasi cu siguranta cateva varietati la cea mai apropiata florarie. In schimb, cei care le cunosc din vremea copilariei, cand le admirau in casa bunicilor, vor sti cu siguranta ca se gasesc intr-o multime impresionanta de varietati si culori.

 

Adesea, un singur exemplar nu este suficient, mai ales ca este o planta cu o ingrijire relativ facila si foarte toleranta la cei mai diversi factori de mediu. Cea mai buna solutie si la indemana tuturor, ramane inmultirea pe cale vegetativa.

 

imagini violete africane

 

Avantajele inmultirii violetelor africane, chiar de catre dumneavoastra, sunt - pe langa obtinerea unui numar mare de plante, intr-un timp relativ scurt - efortul redus si mai ales diversitatea metodelor de propagare.

 

Metoda cea mai cunoscuta de propagare a acestor minunate flori este butasirea frunzelor. Se vor folosi frunze sanatoase, viguroase, fara pete sau zgarieturi. Nu se recomanda folosirea frunzelor din prima rozeta de frunze, cea mai veche, aflata la baza plantei. Ideale sunt frunzele de marime medie, incepand cu randul al doilea catre centrul rozetei.

 

Frunzele se vor desprinde de planta, cu ajutorul unui cutter sau al unei lame ascutite, fara a se rani tulpina. Se vor pune la inradacinat in apa, in pahare transparente de sticla sau plastic, pana formeaza mici mustati albe de 1-2 cm, apoi vor fi plantate in ghivece mici, cu pamant pentru flori, pe baza de turba, nisip si perlit.

 

Alta varianta, la fel de buna este inradacinarea frunzelor direct in substrat usor pentru flori. In acest caz, este de preferat, ca in anotimpul calduros sa se creeze un fel de minisera imprejurul frunzelor, astfel incat acestea sa beneficieze in mod constant de umiditate ridicata. Pentru obtinerea acestor conditii de cultura se pot folosi micro-propagatoarele din comert. In jurul petiolului, vor apare in circa o luna varfuri de frunze mici, ale viitorilor pui de violeta. Acesti pui se vor separa de frunza-mama, abia cand au facut 3-4 frunze de minim 1 cm. Transplantarea lor in ghivece individuale, inainte de vreme, are sanse reduse de reusita.

 

Pe toata perioada inradacinarii frunzelor, mai bine spus pana la aparitia puilor, paharele sau recipientele cu apa in care sunt butasii vor fi tinute in locuri cu expunere redusa la lumina, dar nu in intuneric. Soarele foarte puternic ingreuneaza procesul de inradacinare, prin faptul ca topeste si sufoca frunzele, iar lumina foarte slaba nu permite hranirea butasilor, in vederea formarii radacinilor.

 

Alaturi de lumina, un alt factor de care trebuie sa se tina cont la propagarea violetelor africane, este caldura. Temperatura ideala este cuprinsa intre 22 si 25 grade Celsius, cu o mica toleranta pestea marjele precizate. Frigul insa poate intarzia aparitia radacinilor, iar caldura extrema poate usca frunzele inainte de inradacinare.

 

La tranplantarea puilor se vor utiliza ghivece de marime redusa, astfel incat micile plante sa-si poata fixa rapid radacinile in pamant si sa se dezvolta apoi cu repeziciune. Recipientele supradimensionate vor ingreuna inradacinarea si vor intarzia dezvoltarea ulterioara si inflorirea plantei.

 

Tineti cont de aceste cateva sfaturi si veti reusi, cu numai 2-3 frunze, si intr-un interval scurt de timp, sa va mariti colectia de violete.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

copyright

Reproducerea textului fara acordul GradinaMea.ro se sanctioneaza conform legii

 

Articole asemănătoare

  • Castanea sativa sau castanul tomnatic dulce

    Toamna poate fi scurt caracterizata prin frunze ce isi schimba placut culoarea, fructe si legume pregatite pentru a fi culese, nu in ultimul rand veverite harnice ce isi aduna provizii pentru iarna. Acestea strang indeosebi nuci si castane.

  • Bryophyllum daigremontianum

    Planta este foarte decorativa, atat prin frunze cat si prin florile tubulare, in nuante combinate de violet, lila si oranj, ce apar in varful unor tije suculente, sub forma de corole.

  • BEGONII - decorative prin frunze sau diversitate in forme si nuante

    Des intalnita in colectiile multor iubitori de plante de apartament, begonia este cultivata mai ales pentru frumusetea florilor, pentru diversitatea formelor si culorilor. Nu multi stiu insa, ca exista si begonia care se cultiva pentru aspectul deosebit al frunzelor.

  • Inmultirea plantelor prin seminte

    Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic. Inmultirea prin seminte duce la obtinerea unui numar mare de plante, dar acestea nu mostenesc in totalitate caracteristicile identice de la planta-mama...

  • Inmultirea prin butasi a plantelor de gradina si apartament

    Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic.


Warning: fopen(cache/36d4ebc3b9867d3112bea6ef80a0f05d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139