Yucca elata sau Arborele de sapun

yucca imagini

 

 Arborele de sapun (Yucca elata) este un tip de palmier ce se gaseste in deserturile Sonora si Chihuahua. Este o planta inalta de 3-5 m, cu frunze ascutite si lungi de 1m. Florile sunt albe, in forma de clopot iar fructele sunt sub forma unor capsule maronii.

 

Poarta denumirea de arbore de sapun deoarece in interiorul tulpinii groase se gaseste o substanta bogata in saponina. Aceasta substanta in contact cu apa formeaza o spuma abundenta si persistenta. Demult, oamenii din aceste zone foloseau aceasta substanta ca inlocuitor al sapunului si al samponului.

 

Din frunzele acestui arbore locuitorii fac diverse impletituri. Prelucrarea lemnului acestui  arbore este un proces periculos, iritant pentru mucoasa nazala, de aceea este necesara protectia folosind masti.

Articole asemănătoare

 • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

  Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

 • Tratamente naturiste cu sapunarita

  Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

 • Plante de birou usor de ingrijit

  Arborele de jad este perfect pentru birou, fie ca il cumparati pentru dumneavoastra, fie ca il oferiti in dar.

 • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

  Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.