Zambila – intre floare mitologica si cadou de Ziua Indragostitilor


Florile parfumate ale zambilelor  se bucura pe teritoriul Europei, gratie farmecului dar si extinderii lor generoase, de o lunga traditie si un simbolism aparte. Originara din Orientul Mijlociul, zambila (Hyacinthus orientalis)  s-a raspandit de timpuriu in toate zonele adiacente Marii Mediterane. Astfel, ea va reusi sa influenteze inca dinspre inceputuri nu numai arta, prin modelarea simtului estetic al oamenilor, ci inclusiv raporturile afective dintre acestia.

Originea zambilei este povestita de o veche legenda greceasca. Se spune ca doi zei, Apollo si Zefir (vantul de vest), admirau pe acelasi tanar numit Hyakinthos. Dar intr-o zi, pe cand Apollo il invata pe Hyakinthos tainele aruncarii discului, Zefir a devenit gelos si, folosindu-se de puterea pe care o avea, a intors discul inapoi omorandu-l. Din sangele scurs pe pamant al lui Hyakinthos ar fi crescut o floare, pe care Apollo a numit-o in amintirea acestuia.  Cuvantul “hyacinth” are o vechime considerabila, provenind din limbajul traco-pelasgian care se intrebuinta in sud-estul Europei acum 4.000.

Pe parcursul veacurilor, zambila s-a incarcat cu o sumedenie de  intelesuri. Daca in vechime era folosita pentru a simboliza jocurile sportive, astazi ea constituie un purtator indragit al mesajelor de dragoste.  Ziua Indragostitilor este un eveniment la care multa lume din lumea intreaga ofera zambile.  Florile albastre simbolizeaza “constanta” in dragoste, “fidelitatea” in viata de cuplu ori familie, in vreme ce exemplarele roz par sa transmita mai degraba bucuria renasterii naturii.  Oferite simple sau impreuna cu alte flori de sezon, zambilele declara discret si intr-o maniera originala mesajul “Te voi iubi mereu”. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Zambila Woodstock – parfum dulce si colorit viu

  Soi de zambile foarte apreciate de gradinari si florari pentru coloritul lor intens, care variaza in functie de sol si lumina de la rosu deschis la mov si chiar la castaniu, mai ales daca le veti planta intr-o zona unde sa aiba multa umbra.

 • Salata de spanac, branza de capra si nuci

  Proaspata si foarte sanatoasa, revigoranta si plina de vitamine, un amestec intre gustul vegetal si cel de branza de capra.

 • Cum sa alegi florile potrivite de Ziua Indragostitilor

  Daca pana la aceasta ora nu ti-ai intalnit jumatatea de Ziua Indragostilor, inseamna ca te gasesti in toiul pregatirilor pentru plimbarea sau cina romantica de diseara. In ceasurile care au mai ramas, reflecteaza bine la ce flori ii vei oferi iubitei intrucat aceste raze rupte din natura sunt purtatoarele mesajului tau de dragoste.

 • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

  Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

 • Ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan

  Pentru zilele speciale in care avem musafiri si nu numai, puteti pregati ceva pe masura: ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan.