10 lacuri vulcanice care au impresionat lumea

Fiindca pot lua nastere numai in conditii speciale, lacurile vulcanice sunt caracterizate de un sarm specific. Indiferent ca sunt tacute astazi, ori agitate si imprevizibile, trecutul lor se leaga intotdeauna de unul dintre cele mai terifiante fenomene telurice: eruptiile vulcanice. Lacul Sfanta Ana din masivul Ciomatu este singurul din tara noastra iar acest lucru ne face mare cinste. Sa cunoastem alte 10 lacuri vulcanice de pe glob, a caror frumusete si poveste merita impartasite.

10. Lacul Ijen

Lacul Ijen se gaseste intr-un grup de stratovulcani din Indonezia, are o deschidere de 1 km si o apa frumoasa de culoare turcoaz.

 

9. Caldera Cuatepeque

Caldera Cuatepeque din El Salvador s-a format dupa o serie de eruptii vulcanice, in urma cu 72.000-54.000 de ani. In estul sau s-a format lacul vulcanic denumit Cuatepeque, cu o suprafata de circa 26 km patrati. In interiorul lacului exista si o insula, Teopan, odinioara loc sacru al civilizatiei maiase.  


8. Lacul Towada

Este cel mai mare lac format in crater vulcanic din Japonia si al 12-lea ca marime din tara. Vulcanul in care se gaseste este activ iar ultima eruptie, spun specialistii, a avut loc acum 1000 de ani.  

 

7. Muntele Katmai

Nu va imaginati ca in peninsula Alaska nu ati putea da peste vreun vulcan care clocoteste. Muntele Katmai este un stratovulcan complex care gazduieste in caldera sa un lac cu diametrul de 4 km. Vasta incapere s-a format dupa eruptia din 1912, clasificata drept una dintre cele mai violente din secolul trecut.



6. Lacul Laach

Alta preconceptie frecventa este ca orice vulcan trebuie sa prezinte forma trunchiului de con. Drept contraargument oferim exemplul Lacului Laach din Rhineland-Palatinate, Germania, format in urma cu circa 12.900 de ani. Lacul are un diametru de 9 km. In rest, imaginea vorbeste de la sine.

 

5. Lacul Taupo

Cu o suprafata totala de 616 km patrati, lacul Taupo este cel mai mare lac din Noua Zeelanda. Deocamdata, vulcanul este considerat adormit, insa nu va mai dura prea mult pana va avea loc urmatoarea eruptie, dat fiind faptul ca de la ultima au trecut 26.500 de ani.

 

4. Lacul Toba

Lacul Toba s-a format intr-o imensa caldera vulcanica din insula Sumatra, Indonezia. Are peste 100 km lungime si 30 km latime, ceea ce il face cel mai mare lac din Indonezia si cel mai mare lac vulcanic din lume. La ultima eruptie vulcanul a indus racirea globala, ucigand multe dintre vietuitoarele de atunci.

 

3. Lacul Crater

Lacul Crater se gaseste in statul Oregano, SUA. Apa acestuia nu prezinta aproape nicio urma de poluare si are o transparenta care a oferit vizibilitatea record de pana la 43.3 m adancime.  

 

2. Lacul Heaven

Lacul Heaven este situat la granite dintre China si Coreea de Nord, intr-o caldera de aproximativ 9.82 km patrati. Din luna octombrie pana in iunie lacul este de obicei inghetat. Unii locuitori cred ca aici se ascunde un monstru legendar denumit Tianchi.


1. Lacul Nyos

Lacul Nyos se afla intr-un crater vulcanic din nord-vestul Camerunului. Camera magmatica de sub el elibereaza o mare cantitate de dioxid de carbon, iar gazele sunt impinse prin apa in atmosfera. Dupa mii de ani lacul a devenit saturat in CO2, lucru care in anul 1986 avea sa fie urmat de consecinte neasteptate. In urma unei alunecari de teren in zona lacului, peste 1,6 milioane de tone de CO2 au fost eliberate in atmosfera, cauzand asfixierea a peste 1700 de persoane si 3500 e animale pe o raza de 25 km. Cei de la Guinness World Records i-au oferit de atunci lacului Nyos tilul de cel mai periculos lac din lume. 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.


 

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Victor Hugo

    Ales adesea cel mai frumos soi de trandafir din toata lumea, Victor Hugo este un trandafir teahibrid cu o indelungata istorie, pentru ca au existat cel putin patru varietati care au purtat numele celebrului scriitor, iar cel care poate fi admirat astazi a fost creat la jumatatea anilor 80 a secolului trecut.

  • 10 solutii naturiste pentru a reduce stresul cotidian

    Ocupati-va de gradina: chiar daca este nevoie de o investitie initiala si o suprafata potrivita, cei care au acest hobby sunt mult mai relaxati, petrec timp in aer liber, sunt mai calmi si mai veseli, se bucura de razele soarelui si in plus vor invata in timp multe despre flori, legume, fructe si natura. Iar daca nu aveti o gradina puteti pastra cateva plante pe pervaz sau prin apartament, in ghivece sau jardiniere mai mari sau mai mici, care vor improspata totodata si aerul.

  • Stromberg, prunele care au o regina

    Un soi vechi si foarte indragit in Germania si nu numai, fiind aduse in Stromberg din Franta si Spania prin secolul al XVIII-lea, foarte apreciate pentru gustul lor foarte dulce, cu usoare note acide, sunt si singurele prune care au in fiecare an o regina a lor.

  • 5 motive pentru care sa optezi pentru iaurtul grecesc

    Delicios si extrem de nutritiv, iaurtul grecesc este mai mult decat un aliment banal cu care ne putem astampara foamea intre mesele principale ale zilei. Cam aceasta ar fi, in esenta, concluzia la care au ajuns ultimele cercetari din domeniul nutritiei.

  • Cat de sanatoase sunt perele?

    Perele au o dulceata aparte, diferita de cea a merelor, la care aproape toata lumea ravneste in fiecare toamna.


Warning: fopen(cache/cee19f2b5e9cba85671152f03a36ee40) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139